Ruotsin tunnilla Agorassa…

Tänään oli taasen ruotsia Agorassa. Jouduin vastentahtoisesti huomaamaan, että saadakseni kahvia ennen ruotsintuntia, minun pitäisi olla paikalla ennen kello 15.00, koska ravintolat menevät silloin kiinni. Näin ollen jouduin tyytymään automaattikahviin ja suklaapatukkaan. Eikä siinä vielä kaikki! Automaatti nielaisi yhden ylimääräisen euron – toivottavasti tuli eurosta kylläiseksi eikä seuraavalla kertaa ahnehdi minua kokonaan. Noh, onneksi minulla on vielä kuitenkin säilössä Rooman sopimuksen 50-vuotistaipaleen kunniaksi lyöty suomalainen kahden euron kolikko.

Agoran aulassa oli jonkun tilaisuuden johdosta kahvitarjoilun roippeet vielä pois kasaamatta ja niistä tuli mieleeni hassu juttu, johon törmäsin aikanaan fysiikalla. Yhden kollokvion alun jälkeen kuulin parin nuorukaisen juttelevan kollokviokahvituspöydän vieressä ja heistä ensimmäinen kysyi toiselta kutakuinkin ”Mikä se kollokvio oikein on?” ja siihen toinen vastasi ”En tiedä, mutta minulle se merkitsee ilmaista kahvia”. Toivottavasti Sinä arvoisa lukijani (lectore benevolent) sentään tiedät mikä on kollokvio ja ellet tiedä, niin on korkea aika käydä se tarkastimassa vaikkapa wikipediasta. Ja siis ei, fysiikalla ei kokoonnu Skotlannin parlamentti.

Shakespeare on olemassa! Tai ainakin meillä on opettaja nimeltä R. Shakespeare; Williamista ei edelleenkään ole havaintoja, vaikkakin etsinnät jatkuvat edelleen, sillä ajoittain hänen henkilönsä on sangen kiistelty.

Meidän ruotsin opettajamme on varsin monialainen ja värikäs persoona. Tänään hän piti lyhyen esitelmän viikonpäivien nimistä germaanisissa kielissä. Aluksi hän totesi, että onsdag tulee Odin-jumalasta, ”joka niinkuin tiedättä on Wagnerin oopperoissa Wotac”. Tuli vain mieleen, että kuinkahan moni meistä oikeasti tiesi tuon (minä tiesin). Ruotsin lausunta-asu näyttää hieman kuningaskunta vs. tasavalta ottelulta, mutta tärkeää ei kuulemma ole oppia erottamaan niitä toisistaan, vaan oppia lausumaan edes jomman kumman mukaisesti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s