Reuters, miksi sekoilet?

Nyt sitten on paljastunut, että tämän Mir-kuvien varsinaisen sotkun takana on kansainvälisesti arvostettu uutistoimisto Reuters. Ei tosin pidä unohtaa, että on mahdollista, ettei venäläisessä TV-yhtiöllä, joka käytti kuvia havainnollistukseen ollut siihen lupaa Titanic-elokuvan oikeuksien haltijoilta; marginaalinen seikka uutisen totuuteen verrattuna. Virheitähän tapahtuu kaikille. Sehän on selvää, mutta Reuterssin kaltaisella instituutiolla ei ole oikein varaa virheisiin, ei ainakaan näin usein kuin nyt. Viimeksihän Reuters jäi kiinni kuvamanipulaation käytöstä vuosi takaperin. Kuinka moni kuvamanipulaatio ja ”sinnepäin” kirjoitettu uutinen onkaan mennyt Reuterssin asiakkaista ja suuresta yleisöstä (joka niin ikään on myös Reuterssin asiakas) lävitse totena? Luultavasti Reutersin arvot ovat hieman vääristyneet kiihtyvässä kilpailussa. Reuters haluaa olla ensimmäinen, joka kansainvälisesti uutisoi – asiatarkkuudesta ja totuudesta viis. Meidän median kuluttajien tehtävä on valvoa, etteivät uutistoimistot välitä muokattua totuutta tarkoituksellisesti tai tahattomasti.

Eilen Hesarin sivuilla julkaistu uutinen Reuterssin kuvasähläyksestä aiheutti keskustelua siitä mikä on uutiskynnyksen ylittävää uutisoitavaa. Muutamat kirjoittajat olivat olleet sitä mieltä, että Reuterssin kuvasähläys oli niin merkityksetön ja arkipäiväinen, ettei siitä olisi kannattanut kirjoittaa mitään uutista. Helsingin Sanomien uutispöytälaatikko-blogissa Pauliina Grönholm vastaa kritiikkiin todeten ”Lienee varmaan selvää, miksi tällainen on uutinen. Kysymys on uutisten luotettavuudesta”. Grönholm onnistuu tiivistämään asian niin täydellisesti, ettei minun ole tarvetta itse enää perustella tuon uutisen tärkeyttä. Herääkin kysymys, miksi joku pitää tällaista uutista merkityksettömänä. Sitä minä en oikein osaa ymmärtää, mutta ehkä se johtuu siitä, ettei sitä koeta mitenkään tärkeäksi tai läheiseksi aiheeksi, kun kyseessähän on kansainvälinen politiikka, joka joidenkin mielestä ei kuulu ihmisille. Olisi mielenkiintoista tietää millainen kohu olisi syntynyt, jos kyseinen moka olisi sattunut jonkin suositun urheilulajin tapauksessa (esimerkiksi formulat tai jääkiekko).

Muutamia lukemisen arvoisia juttuja tästä aiheesta:

Tästä Venäjän napasukelluksesta taitanee tulla samanlainen salaliittoteoreetikkojen kiistakapula kuin amerikkalaisten Kuuhun laskeutuminen.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Reuters, miksi sekoilet?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s