Olemme haavoittuvaisia

Suomalainen yhteiskunta on varsin haavoittuvainen niin luonnonilmiöiden kuin muidenkin tapahtumien suhteen. Tästä saimme tänään osoituksen, kun Uudenmaan poikkeuksellisen raju ukonilma onnistui mykistämään YLE:n valtakunnalliset radiokanavat, joita kriiisitilanteissa käytettäisiin kansalaisille tiedottamiseen. Jos kerran suhteellisen sattumanvaraisesti toimiva ukkonen, vaikkakin raju sellainen pystyy mykistämään Suomen valtakunnalliset yleisradiokanavat tunnin ajaksi, niin mihin sitten pystyisivätkään harkittuun terrorismiin ryhtyneet tahot? Mitä tämän välttämiseksi sitten pitäisi tehdä? Rinnakkainen toisessa paikassa sijaitseva verkonhallintajärjestelmä on lienee itsestäänselvyys ja ei myöskään sovi unohtaa useampien lähetystornien käyttämistä. Lisäksi voisi rakentaa valmiuden lähettää valtakunnallista radiosignaalia maan eri osissa sijaitseviin linkkiasemiin Internetin välityksellä ongelmatapauksissa. Luulisi, että tällainen olisi jo olemassa, mutta jos se oli niin sitä ei taidettu ainakaan käyttää. Vai kävikö meilläkin niin kuin Ruotsissa jokinaika sitten, että varajärjestelmät eivät käynnistyneetkään?

Toinen vaarallisesta haavoittuvuudesta kertova esimerkki löytyy viimeaikoijen ongelmista VR:n liikenteenohjauksessa. Kuinka voi olla mahdollista, että vahingossa yksi ainut vesakkoa raivaava työkone onnistuu pysäyttämään liikenteen pelkästään sohaisemalla yhden kaapeliboksin kumoon? Ja miksi ihmeessä se kaapeliboksi on jätetty maanpinnan yläpuolelle? Puhelinkaapeleiden kanssa näyttää, ainakin täälläpäin, olevan tapana laittaa maahan pieni kytkentäkaivo, joka mahdollistaa kytkennän tarkastamisen ja muut mahdolliset toimenpiteet ko. paikassa aivan yhtähyvin kuin maasta ylösnouseva kaappikin. Ehkä jonkun rautateiden turvallisuudesta vastaavan suunnittelijan pitäisi tehdä opintomatkoja vähän muuallekin katsomaan miten asioita hoidetaan eri laitoksissa ja firmoissa; kyseessä on sentään kansalaisten turvallisuus (tai kansallinen turvallisuus, jos tuota muotisanaa haluaa käyttää).

Se miten eri järjestelmien toimivuus Suomessa viimekädessä taataan on täysin riippuvainen poliitikkojen päätöksistä suhteessa rahoitukseen. On monia muitakin kriittisiä aloja kuin viestintä ja rautatiet, mutta ne ovat kuitenkin erittäin tärkeitä. Toivottavasti liikenneministerin jättämä selvityspyyntö raideliinkenteen ongelmista johtaa joihinkin konkreettisiin parannuksiin, mutta jotenkin olen sangen pessimistinen tämän toiveen suhteen. Luultavasti mikään ei muutu parempaan suuntaan.

Lue lisää:

Raju ukkoskuuro raivosi pääkaupunkiseudulla (YLE)

Voimakas rajuilma aiheutti vahinkoa pääkaupunkiseudulla (HS)

Kuinka haavoittuvaisia me olemme (blogi)

Riihimäen rataosuus haavoittuvaisin (IL)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s