Tartuntataudit vs. ihmiskunta

Kuinka käy taistelussa tartuntatautien ja ihmiskunnan välillä? Kuinka lähellä ihminen on luontoa tässä tapauksessa? Keskustelin tästä kerran erään lääkärin kanssa ja hän sanoi, että ihmiset eivät ole enää osa luontoa eivätkä siten luonnon aiheuttamat ongelmat, kuten taudit, pysty ihmiskuntaa nujertamaan. Lääkärin täytyy luonnollisesti uskoa lääketieteeseen ja siihen mitä on tekemässä, mutta kuinka perusteltua tämä usko lopulta on. Minä ainakaan en usko lääketieteen absoluuttiseen ylivoimaisuuteen, mutta minähän en olekaan lääkäri. Harmillista vain, ettemme voi koskaan tietää kumpi meistä oli oikeassa; minä, keskenkasvuinen opiskelija vai jo eläkeikää lähestyvä lisensiaatti.

Hesarissa kerrotaan  WHO:n raportoineen globaalin tartuntatautitilanteen pahenemisesta. On odotettavissa, että lähivuosina tulee uusia HIV:n ja sarsin kaltaisia tartuntatauteja. Nähtävästi väestönkasvu ja varsin tiheä matkustusreittien verkosto nopeuttavat tartuntatautien leviämistä huomattavasti. Tauti voi matkustaa pitkänkin matkan ennenkö siihen ennätetään reagoida mitenkään, etenkin jos tauti on varhaisessa vaiheessa vielä kovin mieto. Globalisaation haittapuoli tämäkin.

Ehkä tartuntataudit ovat keino pitää ihmiskunta edes jossainmäärin siedettävän kokoisena, sillä tartuntatautiongelmahan kasvaa kokoajan ihmispopulaation kasvaessa ja vastaavasti ongelma häviää lähes olemattomiin, kun populaatio hajoaa moneksi pieneksi populaatioksi, joiden välillä ei ole suurta trafiikkia.

Lue lisää:

WHO – Weekly Epidemiological Record (WER) englanniksi

CDC – Diseases & Conditions englanniksi

KTL – Tartuntataudit suomeksi

KTL – Tartuntatautirekisteri – TTR suomeksi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s