Maailmanloppuun varautuminen?

Iltalehti otsikoi nettisivuillaan tänään ”Ihmiskunta varautuu maailmanloppuun” ja kertoo kuinka Norjan Svalbardin saaristoon ollaan rakentamassa siemenpankkia, jonka tehtävänä on turvata tärkeiden kasvien siementen säilyminen kasvukykyisinä ja siten mahdollistaa ihmiselämän säilyminen maassa suuren ekokatastrofin pyyhittyä maanpäältä ravintokasvit tykkänään pois. Mutta onko kyseessä kuitenkaan maailmanloppu? Kyseessä olisi minusta pikemminkin varautuminen ekokatastrofin aiheuttamaan mahdolliseen ihmiskunnan joukkotuhoon. Olisi sangen itsekeskeistä pitää ihmiskunnan kuolemaa maailmanloppuna, kun suurin osa universumistamme ei edes huomaisi vaikka koko planeettamme häviäisi maailmankaikkeudesta; tai noh, jos ihan tarkkoja ollaan niin pieni gravitaatioaalto etenisi läpi universumin hiljalleen vaimentuen. Siis oikeampi otsikko siis oli ”Ihmiskunta pyrkii suojautumaan” tai jos haluaa dramaattisuutta niin ”Ihmiskunta pyrkii turvaamaan selviytymisensä”.

Ajatus pohjoiseen tehtävästä siemenpankista on ainakin pääosin hyvä. Se on syrjäisessä, vaikeakulkuisessa ja kylmässä paikassa. Siellä vilja säilyy niin lämpötilan kuin turvallisuutensakin puolesta. Kukahan tämän siemenpankin ylläpito ja huoltotoimista käytännössä huolehtii? Siis mikä maa ja mikä organisaatio? Joskus vuosia sitten olisi voinut kuvitella, että USA:n armeija olisi saattanut saada tämän tehtävän hoitaakseen, mutta jotenkin tuntuu, ettei maailma halua jättää moista vastuuta vain USA:n käsiin.  Iltalehden mainitsemat jääkarhut toki pitävät satunnaiset varkaat ja uteliaat poissa, mutta entäs paremmin valmistautuneet ryhmittymät? Sitten tulee mieleen yksi oleellinen ongelma. Jos maailmaa kohtaa ekokatastrofi, niin kuinka me voimme olla varmoja pääsystämme tuonne pohjoiselle siemenpankille noutamaan tarpeellisen määrän siemeniä elämän ylläpitämiseksi? Sitten toinen oleellinen kysymys: Entä jos esimerkiksi meteoriitti tai ydinohjus osuu joskus juuri tuohon siemenpankin seutuville ja tuhoaa sen? Toki maailmalla on muitakin siemenpankkeja, mutta ainakin tuon Iltalehden jutun mukaan muut siemenpankit ovat haavoittuvaisempia. Ehkä samanlainen siemenpankki kannattaisi rakentaa ainakin Himalajalle ja kenties myös Etelänämantereelle, sillä koskaan ei voi olla täysin varma siitä mitä tulee tapahtumaan. Parempi varoa kuin vaarantaa koko ihmiskunta.

Siemenpankin takana on YK:n alaisen FAO:n sekä Bioversity Internationalin ja Consultative Group on International Agricultural Researchin yhdessä perustama Global Crop Diversity Trust. Järjestön sivuilla on varsin mielenkiintoinen, mutta hieman pienimuotoinen sivusto Arktisesta siemenpankista. Sivusto sisältää myös kuvagallerian rakennustöistä ja kauniista seudusta.

Mainokset

3 vastausta artikkeliin “Maailmanloppuun varautuminen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s