Säteilyä ja purkkaa

Jälleen kerran Ruotsissa säteilee. Oskarhamin ydinvoimalasta ei ole viimeaikoina taidettu kuulla kovinkaan paljoa positiivisia juttuja; tosin voi olla että niitä positiivisia juttuja ei haluta julkaista, kun negatiiviset uutiset tuovat enemmän rahaa. Oli miten oli. Jälleen kerran on Oskarhamissa sattunut pienoinen ongelma. Ongelman koko on suhteellinen ja huolimatta ongelmana olleesta 20 000 – 30 000 litrasta vuotanutta radioaktiivista vettä, uskallan veikata sitä pieneksi. Lue mitä Hesari kirjoittaa aiheesta. Hesarin juttu on julkaistu tänään kello 00.07 ja vielä illalla kello 20.39 ei jutusta ole avattu keskustelua; missä ovatkaan nyt ydinvoiman vastustajat, jotka perinteisesti ovat tarttuneet näihin Ruotsin ydinvoima-ongelmauutisiin varsin hanakasti.

Suomessa radioaktiivista materiaalia oli viranomaisten valvonnan ulottumattomissa Mäntsälässä, kertoo Hesari. Alunperin tienposkesta löytyneet radioaktiivisen jodin ja strontiumin säilytykseen tarkoitetut lyijypurkit toimitettiin ensin jäteasemalle valveutuneen ohikulkijan toimesta ja sieltä säteilyturvakeskus nouti ne huomaansa. Yksi purkeista sisälsi radioaktiivista strontiumia, mutta jodipurkit olivat tyhjiä. Sitä miten radioaktiiviset aineet ovat päätyneet tienposkeen ei Hesarin mukaan ole vielä selvitetty; ehkä pudonneet kuormasta. Uutisessa ei kerrota mitä strontiumin ja jodin isotooppeja näissä purkeissa oli merkitty säilytettäväksi eikä myöskään sitä mitä isotooppia löydetty strontium on. Vaikka varmaan on kyseessä yksittäis tapaus, niin on silti huolestuttavaa, että radioaktiivista materiaalia on käsitelty niin leväperäisesti päästäen se tienposkeen. Tuolla tienposkessa ne olivat periaatteessa kenen tahansa asioista mitään ymmärtämättömän käsiteltävissä ja ties mitä olisi voinut tapahtua. Toivottavasti noiden tyhjien lyijypurkkien sisältämä jodi on jossain turvallisessa paikassa eikä missään lasten leikkipuistoissa.

Kuinka moni tiesi, että purukumi aiheuttaa vuodessa 150 miljoonan punnan kustannukset Iso-Britanniassa? Nyt ongelmaan on kuitenkin tulossa ratkaisu, kertoo DagensNyheter nettisivuillaan. Walesilainen yritys nimeltä Revolymer on kehittänyt purukumin, joka tavallisesta purukumista poiketen ei ole tahmea ja jokapaikkaan tarttuvainen. Lue Revolymerin lehdistötiedote Clean Gumista [pdf 144kt].

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Säteilyä ja purkkaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s