Meiltä ja maailmalta #2

Jos olisin interstellaarinen muuttaja, niin tämän päiväisten tapahtumien ja uutisten valossa en ehkä asettuisi asumaan Maa-planeetalle kuin korkeintaan muutamaksi kuukaudeksi, mutta koska en ole interstellaarinen muuttaja, vaan ihminen, tai ainakin näin kuvittelen jollain tasolla, olen tämän planeetan ja yhteiskunnan vanki. Mitä maailmalla on sitten tapahtunut? Katsotaanpa…

Sarjakuvapiirtäjän arki on muuttumassa kovaksi. Sarjakuvapiirtäjä Lars Vilksiä ja tämän julkaisijaa Ulf Johanssonia vastaan on uhkailtu Al-Qaidan toimesta johtuen muhamed-pilapiirroksista. Aftonbladetin mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun järjestäytynyt terroristiorganisaatio uhkailee Ruotsin kansalaista. Lehti kertoo, ettei ruotsalainen terrori-tutkija pidä uhkaa kovin vakavana, sillä esimerkiksi Salman Rushdie on aiemmin saanut vastaavanlaisia uhkauksia ja selvinnyt vahingoittumattomana. Rushdien tapaus on vielä monta kertaluokkaa vakavampi kuin Vilksin pilapiirros-kohu. BBC kertoo, että Vilksistä luvattu tapporaha on suuruudeltaan 100 000 US dollaria. International Herald Tribune tietää kertoa, että mikäli Vilks teurastetaan kuin lammas, hänestä saa tapporahaa 150 000 US dollaria. Niin ikään piirroksen julkaisseesta Nerikes Allehanda-lehden päätoimittajasta on luvattu IHT:n mukaan 50 000 US dollarin tapporaha. Nämä tapporahat ovat kaiketi voimassa Ramadanin päättymiseen eli 12.10.2007 saakka. Aftonbladetin mukaan uhkaukset joiden takana sanotaan olevan Abu Omar al-Baghdadi eivät ole kohdistuneet vain Vilksiin ja hänen kustantajaansa, vaan myös ruotsalaisiin yrityksiin, kuten Ericsson, Scania, Volvo, Ikea ja Elektrolux. Alkuperäisen kirjallisen uhkauksen voi lukea Expressenin sivuilta, jos osaa arabiaa.

Oliko jälleen kerran pakko sohaista ampiaispesää ja siinä samalla häpäistä koko läntinen ihmiskunta? Meidän pitäisi olla sivistyneitä ihmisiä eikä kiusata toisia kuin pahaiset kakarat alakoulussa. Sananvapaus on ihmisten perusoikeus ja sitä tulee kunnioittaa, mutta se ei tarkoita, että ihmisellä tai organisaatiolla olisi oikeus loukata toista ihmistä taikka organisaatiota tarkoitushakuisesti ja erittäin kyseenalaisin perustein. Näin ollen minun on sanottava, että ymmärrän islaminuskoisten raivon, jota he tuntevat Vilksiä ja Johanssonia kohtaan, mutta toivon islamilaisten pidättäytyvän enemmistä toimenpiteistä, sillä sekään ei johtaisi mihinkään muuhun kuin entistä suurempaan skismaan. Sanan- ja uskonnonvapaudet ovat tänäpäivänä erittäin voimakkaita ja myös tulenarkoja vapauksia. Nuo suuret vapaudet eivät kuitenkaan ole ristiriidassa keskenään niin kauan kuin me ihmiset osaamme käyttäytyä kunniallisti ja asettua myös vastapuolen asemaan. Toivon totisesti, että tämä Muhammed-piirros on viimeinen ja että islamilaisella maailmalla riittää kärsivällisyyttä ja ymmärrystä meidän länsimaiden tiettyjen kansalaisten toiminnalle. Samalla toivon, että nämä tietyt länsimaiden kansalaiset lopettaisivat oikeuksiensa väärinkäytön. Väärinkäytön, joka kiistämättä johtaa yhtäläisen oikeuden loukkaamiseen. Tulkoon rauha maan päälle ja suokoon Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala tämän säilyvän ikuisesti.

Saksan sisäministeri Wolfgang Schaeuble on varoittanut Saksaan kohdistuvan terrori-iskun olevan hyvin todennäköinen, kertoo Daily Telegraph. Ministerin mukaan on vain ajankysymys milloin terroristit käyttävät iskussaan ydinräjähteitä. Ydiniskusta puhuessaan ministeri ei kuitenkaan määritellyt onko nimenomaan Saksaan kohdistuvan ydiniskun todennäköisyys kasvanut.

Niinpä niin. Kun ydinaseita on yhdellä, niitä on pian monella muullakin ja sen jälkeen kaikilla ja mitä sitten tapahtuukaan ennemmin tai myöhemmin. Ydintalvi, ellei jokin korkean moraalin taho saa suostuteltua kaikkia osapuolia yhtäaikaisesti purkamaan ydinaseensa. Ydinaseiden ja muun ydinmateriaalin määrän kasvaminen kasvattaa selvästi todennäköisyyttä ydinaseiden ja muun ydinmateriaalin päätymiselle terroristien huomaan. Jos vielä ydinaseita ja radioaktiivisia aineita käsitellään yhtä leväperäisesti kuin Yhdysvalloissa taannoin (lue aiempi kirjoitukseni) ja Suomessa hetki sitten (lue aiempi kirjoitukseni), on todennäköisyys vain entistä suurempi.

Nämä kaksi ensimmäistä juttua liittyivät uskontoon ja niin liittyy tämä kolmaskin. Oikeastaan tämä on vielä läheisemmin kytköksissä tuohon Muhammed-piirros sotkuun kuin terrori-uhkaan, sillä Intiassa on valtio erottanut kaksi omaa arkelogiaan näiden kiellettyä hindu-jumalten olemassa olo. Asiasta kertoo news.com.au -sivusto. Intian hallitus on virallisesti sekulaarinen eli sen ei pitäisi ottaa kantaa kantaa uskonnon asioihin, mutta ilmeisesti, kun kyseessä oli Ramalle pyhitetystä paikasta  hallitus katsoi parhaaksi ryhtyä toimenpteisiin, niitä korkeimmassa oikeudessa hindu-jumalia vastaan todistaneita kohtaan, joihin sillä on suoranaista vaikutusvaltaa.

Kongon Demokraattisessa tasavallassa riehuu par’aikaa ebola epidemia, joka on jo vaatinut ehkäpä jopa 170 kuolonuhria, kertoo WorldPress. Todennäköinen kuolleisuus ebola-epidemioissa liikkuu jossain 50% ja 90% välillä, eikä herkästi tarttuvaan verenvuotokuumeeseen ole lääkettä tai muuta hoitoa. Kaikenkaikkiaan ebolaan on kuollut Kongossa tämän vuoden huhtikuun jälkeen noin 376 ihmistä. Samanaikaisesti Kongossa on tavattu jonkin verran myös shigella -bakteerien sairastuttamia ihmisiä, jotka on kuitenkin voitu hoitaa antibiooteilla. Tämä tautien yhtäaikaisuus kuitenkin saattaa aiheuttaa pientä epävarmuutta ebolan vaatimien ihmisuhrien määrään. Ebola epidemioita on havaittu 1976, 1979 ja 1995.

Meillä Suomessakin on vaihteeksi hieman eksoottisempi tauti, mutta se ei ole mikään katastrofi ja Eviran mukaan kyseessä on yksittäistapaus. Keskisuomalainen kertoo sivuillaan, että Elimäeltä on löytynyt yhdestä lampaasta scrapie-tautia, mutta kyseessä ei ole taudin klassinen tarttuva muoto. Scrapie on yleensä prionitauti eli siinä mielessä samanlainen hermostollinen tauti kuin BSE, mutta scrapi lyhennetään kirjaimilla TSE. Lisätietoja scrapista voitte lukea Eviran sivuilta.

New South Walesin hallitus on päättänyt säätä Sydneyssä vuodesta 2003 saakka voimassa olleet tilapäiset veden käyttöä koskevat rajoitukset pysyviksi, johtuen seudun kärsimästä vakavasta kuivuudesta kertoo news.com.au -sivusto. Samaan aikaan YLE kertoo saksalaisen autonvalmistaja Porsche vaatii EU:ta sallimaan isoille urheiluautoilleen tavallisia autoja suuremmat hiilidioksidi päästöt vuoden 2012 jälkeiselle kaudelle. Nykyään tuottavat keskimäärin 160 grammaa hiilidioksidia ajokilometriä kohden, kun taas EU sallii nykysuunnitelman mukaan vuodesta 2012 alkaen uusilta autoilta korkeintaan 120 gramman hiilidioksidipäästöt. Tämä vaatimus on Porschen mielestä kohtuuton ja kilpailua rajoittava urheuluautojen ja limusiinien kohdalla. Porschen mukaan EU:n kaaveilema rajoitus saattaisi ajaa autotehtaan konkurssiin.

Suoraan sanottuna tuo Porschen vaatimus on naurettava. Jos ihmisillä on varaa ostaa paljon kuluttavia limusiineja ja urheiluautoja, niin kai heillä on myös varaa maksaa autojen tuotekehittelystäkin sen verran, että Porsche voi säilyä hengissä tuon uuden säädöksenkin aikana. Tässä on selvästi kyse vain ylimielestä näyttämisen halusta, kuinka Porsche haluaa osoittaa olevansa kaikkien yläpuolella ilman minkäänlaista vastuuta siitä mitä ympäristölle ja ihmisille (ja siten potentiaalisille asiakkaille) tapahtuu.

C|Netin News Blogissa esitellään European Aeronautic Defence and Spacen luomaa ”hakkerin kestävää” salausjärjestelmää, jonka pitäisi tehdä Internistä paljon turvallisempi paikka. Systeemi on nimitte Ectocryptiksi ja se on kehitetty armeijan ja liiketalouden käyttöön perustuen tekniikkaan, jonka on luonut Ison-Britannian Government Communications Headquaters (sama laitos, joka toisen maailmansodan aikana purki enigmaa). Olkoon vaikka kuinka hieno systeemi, niin jostain syystä minä en usko, että se on lopulta hakkerin kestävä. Ehkä se on rakennettu niin vahvaksi, ettei sitä voida pelkästään konevoimin murtaa, mutta ihminen on monesti fiksumpi kuin tietokoneet ja toisaalta taas jokainen salausjärjestelmä on yhtä vahva kuin heikoin niistä henkilöistä, joilla oikeus käyttää sitä. Ennenkin hakkerit ovat urkkineet tietoja ihmisiltä tietoverkkojen ulkopuolella sosiaalisten verkostojensa kautta, joten miksei nyt kävisi niin.

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Meiltä ja maailmalta #2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s