Meiltä ja maailmalta #3: Kahvia

Monet meistä ovat kuulleet puhuttavan mustasta kullasta, ja osa meistä ehkä huolimattomuuttaa on mennyt jopa käyttämäänkin termiä, puhuttaessa öljystä, mutta eikö kahvi olisi paljon parempi kohde tuolle ’musta kulta’ nimitykselle? Nimi kertoo mielleyhtyminen, että kahvin tuottamisen alkuvaiheessa olevat työläiset ole välttämättä kovin hyvässä asemassa verrattuna muihin kahvin tuotantoportaan työntekijöihin.

Kahvi maksa aika paljon nykyään ja sen hinta onkin noussut jo korkeimmalle mitä kertaakaan viimeisen yhdeksän vuoden aikana. Lontoon kahvipörssissä marraskuulla toimitettavasta tonnista Robusta-laatua kahvia saa maksaa 2014 US dollaria, kertoo Helsingin Sanomat. Analyytikot epäilevät hintojen nousun olevan osittain keinotekoista. Nähtäväksi miten käy, kun New Yorkissa aletaan välittämään kahvia syyskuun lopulla.

Lieneeköhän tätä kahvin hintojen kohoamista ennakoiden Jyväskylän yliopiston kirjaston ala-aulassa sijaitseva Sonaatin kahvila on nostanut kahvinhintaa. Normaali opiskelija kahvi maksaa siellä nyt euron entisen 85 snt:n sijasta. Hinnankorotus ilmoituksessaan he perustelivat sitä Sonaatin kahviloiden hintojen yhtenäistämisellä, mutta ei se ihan siltä tunnu, sillä olen tässä kuussa juonut kahvini ainakin kahdessa muussakin Sonaatin kahvilassa yliopistolla ja saanut sen halvemmalla hinnalla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s