Deletoidaan miehet

Kotus on ilmeisesti alkanut tasapäistämään ja luomaan yksitoikkoista Suomea ja suomea. Näin ainakin voi päätellä lukiessaan uutisia, joiden mukaan Suomen kielen lautakunta on valmistelemassa kielenkäyttöä ohjaavaa lausuntoa, joka poistaisi –mies-loppuiset sanat. Aamukahvi tuossa meni väärään kurkkuun, kun teksti-TV:tä selasin. Mitä me tästä hyödymme? Paitsi, että saamme varmasti mitä omituisempia nimityksiä, jotka ovat lähes yhtä tulkinnanvaraisia kuin nykyään muodissa olevat englanniksi käännetyt nimikkeet. Nämä sanat melko varmasti kuuluvat kieppu-kategoriaan (ja jos et tiedä mitä kieppu tarkoittaa, niin elä sure, vain harva tietää). Ehkä haetaan jotain tasa-arvoisuutta, mutta kuka suht’ normaalilla järjellä varustettu ajattelee
-mies-päätteen viittaavan henkilön sukupuoleen. Ja miksi hyökätään vain tämän yhden päätteen kimppuun? Mieheen näennäisesti viittaavia päätteitähän on useita, kuten esimerkiksi heti mieleen tulevissa sanoissa kirkkoHERRA ja paimenPOIKA. Noh, jälkimmäinen ei ole virka taikka ammatti, mutta ensinmainittu on ja herraan päättyviä virkoja on useita. Niin ja miksi rajoitutaan vain miehiin? Miksi esimerkiksi -emäntä-päätettä ei sukupuolisidonnaisuutensa takia kiellettäisi.

Minusta Suomen kielen lautakunnan pitäisi keskittyä antamaan suosituksia toisista kielistä tulevien sanojen sovittamiseen ja jättää olemassa olevan kielen tarkoitushakuinen muokkaaminen suosista tekemättä. Puuttukoot olemassaolevaan kieleen konservatiivisesti ajanmukaistamalla oikeinkirjoitusta, jos on jotain tarpeen tehdä. Itse tulen käyttämään aina päivieni loppuun vanhoja nimityksiä. Ja hyvää pyhäinmiestenpäivän odotusta kaikille!

Ei tämän enempää, sillä lomailen Suomen Todellisessa Pääkaupungissa!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s