Blog Action Day: Ympäristö

Huomasin juuri, että tänäänhän on meille bloggaajille tärkeä teemapäivä: Blog Action Day. Päivän teemana on ympäristö, joten siihen liittyen muutamia ajatuksia ja huomiota vähän sieltä sun täältä.

  • Katujen ja kuntopolkujen valojen palaminen päiväsaikaan, jopa kesäisin, on minulle suuri mysteerio. Kyllä minä tiedän, että se johtuu säätimistä. Pitäisi varmaan miettiä niiden säätimien asettelua ja säätöjä hieman tarkemmin. Luulisi siinä jo säästyvän rahaakin sähkön lisäksi sen verran, että kannattaisi säätä pari kertaa useammin hämärä- ja kellokytkimiä.
  • Kuinka paljon valaistusta on oikeasti tarpeen? Pitääkö lenkkipolulla pystyä lukemaan kahdeksan pisteen Times New Romanilla kirjoitettua tekstiä vai riittäisikö sittenkin valaistus jossa pystyy väistelemään suurimmat rikottujen kaljapullojen sirpaleet? Esimerkkinä liian kirkkaasta valaistuksesta voisin mainita Jyväskylässä Jyväsjärveä kiertävän Rantaraitin, jonka valaistus on niin kirkas, ettei sille vapaaehtoisesti hämärän laskeuduttua tule mentyä; kirkas valaistus vihloo silmiä ja aiheuttaa päänsärkyä.
    Entä miten on ns. maisemointivalaistus? Missä määrin se on oikeasti tarpeen? Onhan toki paljon kohteita jotka näyttävät kauniilta valaistuina pimeän aikaan, mutta eikö niistäkin mene pikkuhiljaa maku, kun niitä on joka mutkassa.
  • Muovien kierrättämismahdollisuuksien puuttuminen on kummastuttanut minua jo varsin pitkään, sillä muoveissahan on ollut jo varmaan toistakymmentä vuotta kierrätystä ja lajittelua silmälläpitäen merkinnät koostumuksesta. Mutta mitä hyötyä on merkinnöistä, jos en voi esimerkiksi pakkausmuoveja laittaa muualle kuin kaatopaikkajätteeseen? Hallittu polttaminenkin on muoville parempi paikka kuin kaatopaikka. Ehkä meillä on toivoa paremman muovinkierrätyksen suhteen tulevaisuudessa, sillä öljynhinnan noustessa tällaista tahtia alkaa varmasti muovijätekin nousta arvoonsa.
  • Miksi nykypäivänä ei voi ostaa hyödykkeitä luottaen niiden kestokykyyn. Kaikki hajoavat nykyään aivan liian nopeassa tahdissa. Tämä jos mikä on suoranaista luonnonvarojen tuhlausta. Talous pyörii ympäristön kustannuksella, mutta koskahan markkinaihmiset ymmärtävät millainen markkinarako olisi oikeasti kestävillä tuotteilla. Niitä voisi jo markkinoida ympäristöystävällisinä.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s