Piraatti-TV-lähetykset romuttavat järjestelmän

Keskisuomalaisen verkkosivuilla on kaksi juttua koskien piraatti-TV:tä ja tietenkin yksi käsittelee suoraan urheilua ja toinenkin sivuaa sitä. Aivan kuin TV-kanavilla muuta lähetystä olisikaan. Tietenkin kyse on rahasta, kuten aina näissä piraattijutuissa ja rahaahan jalkapallon esityslisensseissä taitaa ymmärtääkseni aikapaljon liikkua.

Kyseessä oli siis Suomi – Portugali jalkapallo-ottelu, jonka lähetys oli saatavilla netistä ilmaisen netti-TV ohjelman avulla. Keskisuomalaisen toimittajan mukaan ohjelman jäljet johtavat Kiinaan. Kiinaanhan johtavat monetkin jäljet. Kiinaan johtavat mm. monen ulkoistetun alihankkijan tuotteiden jäljet. Eli siis kehityksen suunta näyttää olevan ainakin samansuuntainen tämän netti-TV:n kohdalla kuin kaikkien muidenkin uudistusten.

MTV3:n internet-liiketoiminnan johtaja Juha Juosila ei pidä piraatti-TV:tä kovin merkittävänä uhkana liiketoiminnalle, mutta kertoo kuitenkin sitä seurattavan. Mielenkiintoista, että näin on, sillä eikös MTV3:lla ole maksukanava nimenomaan urheílua varten (korjatkaa jos olen väärässä)?

Canal+:n Suomen toimitusjohtaja Caspar Berntzen taas kertoo ongelman olevan tuttu ja jatkuva. Canal+ tekee yhteistyötä STOP-organisaation kanssa, jonka tarkoituksena on valvoa piraattisivustojen toimintaa.

Viasat Finlandin maajohtaja Jarkko Nordlund kertoo kanavan puuttuvan vertaisverkkojen laittomaan toimintaan oikeusteitse ja että tapauksia on ollut jo muutamia tänä vuonna.

YLE Urheilun päällikkö Kari Mänty on kommenteissaan huomattavasti radikaalimpi. Hän näkee piraatti-TV:n romuttavan koko lähetysoikeuksiin perustuvan tv-järjestelmän.

Yksi Keskisuomalaisen uutisen kommentoija muistuttaa, että Suomi – Portugali jalkapallo-ottelu oli Suomessakin katsottavissa ilmaiseksi Radio Television Portugal Internationalin satelliittikanavalta. Samainen kirjoittaja myös kertoo, että saksalainen satelliittikanava lähettää formulat ilmaiseksi. Tulipa tässä vain mieleen, että jos näin on, niin miksei sitten tämä romuta lähetysoikeuksiin perustuvaa TV-järjestelmää. Tässähän lähetetään ilmainen signaali alueelle, jossa signaalin sisältö lähetään tavallisesti maksullisena.

Jotenkin minusta tuntuu, ettei tämä nykyisten korkeiden televisiointilisenssien rasittama järjestelmä toimi enää kovin kauaa. Lisenssien hinnat ovat nyt jo aika korkealla (puhumattakaan niistä väitetyistä voitelurahoista). Esimerkiksi kauden 2005 – 2008 Ranskan liigasta Canal+ maksoi vuodessa 600 miljoonaa euroa lisenssimaksuja. Näillä hinnoilla ei kannata enää ihmetellä miksi Canal+ tekee jatkuvasti yhteistyötä piraattisivustojen kaatamiseksi.

Olisi ehkä aika palata sellaisiin urheilutapahtumiin, joiden budjetti ei kasvaisi kuin pullataikina. Joiden budjettiin ei tarvittaisi satojen miljoonien tv-lisenssien myyntiä. Tapahtumia joiden tulot tulisivat pääsylipuista, oheistuotteista ja sponsoroinnista sekä tietysti tv-lisensseistä, jotka olisivat vain kohtuullisesti yli omakustannehinnan. Rahanahneus ei ole lainkaan hyväksi, ei urheilulle eikä millekään muullekaan, sillä se luo lieveilmöitä (esim. piratismi) joiden taltuttamiseen käytetään moninkertaisia summia kuin ne aiheuttavat kustannuksia itsessään; eikä siltikään onnistuta.

Ainiin! Keskisuomalaisen jutussa on linkit pariin piraatti-TV-ohjelmaan. Jos kokeilette, niin muistakaa virusturva ja muistakaa myös juridiset velvoitteenne! :-)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s