Salaisia papereita jälleen

Jostain luin ihan viimeaikoina, että varmin keino saada jokin asia julkisuuteen on luokitella se salaiseksi. Harmillista, etten muista missä näin sanotaan.

Jyväskylässä paljastui syksyllä huolimattomuutta salaisten asiakirjojen käsittelyssä KELA:n toimistolla, kun asiakkaita koskevia salaisia asiakirjoja päätyi talon ulkopuoliseen, kaikkien ulottuvilla olevaan paperinkeräyslaatikkoon. Kirjoitin tästä syksyllä: Salaisia roskia (21.10.).

Tällä kertaa salaisia papereita on vuotanut paperinkeräysastiaan Kuopion sosiaali- ja terveyslautakunnasta. Paperinkeräysastiasta löytyneiden papereiden joukossa oli ainakin huostaanotto- ja toimeentulotukipapereita, kertoo Helsingin Sanomat nettisivuillaan.

Kun ottaa huomioon, mitä Iltalehti kertoo asiasta sivuillaan tulee mieleen, että ainakin osa papereista on joutunut vahingossa muiden paperiroskien mukana keräysastiaan, mutta nyt tulee kysymykseen se, että miksi tällainen pöytäkirja on toimitettu viraston ulkopuolelle. Vaikka kyseessä kaiketi olikin henkilö, joka osallistui pöytäkirjassa mainittuun kokoukseen, niin minkä takia hänelle tuli antaa luottamuksellinen pöytäkirja kokonaisuudessaan. Kokouksen jälkeenhän hän ei tee sillä mitään, jos hän olisi halunnut tarkastaa pöytäkirjan oikeellisuuden olisi hän voinut sen tehdä kaupunginarkistossakin. Eli ainakin osasyyllinen tähän tapahtumaan löytyy siitä henkilöstä, joka vastaa Kuopion kaupungin kyseisen osaston toimintaprotokollista.

Näyttää siltä, ettei viranomaisiin voi luottaa edes asiapaperien käsittelyssä, jonka pitäisi olla byrokraattien leipälaji. Mitenkähän paljon salaisia papereita oikeasti vuotaa väärille teille, sillä nämä paljastuneet tapaukset eivät voi olla kuin jäävuoren huippu. Ihmiset yleensä ovat varsin uteliaita ja monet varmasti hamstraisivat ihan mieleellään salaisia tietoja muista ihmisistä sen sijaan että ilmiantaisivat väärinkäytökset katkaisten tietovirtansa.

Muutama kysymys pohdittavaksi:

 • Miksi hakkerit tekevät tietomurtoja saadakseen ihmisten henkilötietoja, kun voisivat paljon vähemmällä vaivalla selvitä tutkimalla mitä valtion ja kuntien sekä tavallisten ihmisten roskakoreista löytyy?
 • Ovatko roskakorit liian vanhanaikaisia modernin IT-ajan tietolähteiksi?
 • Olemmeko kaiken tietotekniikan sumentaessa silmämme unohtaneet ja jättäneet tukkimatta ei-ATK-tietovuodot?
Mainokset

7 vastausta artikkeliin “Salaisia papereita jälleen

 1. Salainen on salaista, kunnes joku välkky unohtaa perusasiat. Näinhän tässäkin -taas kerran- on käynyt.

  Vastauksia kysymyksiisi:

  1. Olisiko siksi, että koneella tehdyissä tietomurroissa ei tarvitse persusta nostaa tuolista? Eikä tarvitse leikkiä roskisdyykkaria…

  2. Luultavasti ovat. Ja tosiasiassa uskon, että olennainen tieto on roskiksessa usein jo enemmän tai vähemmän saastuneessa muodossa, joten se ei houkuttele. Koneellahan se on siistiä, eikä fyysistä tartuntavaaraa ties mille pöpöille ole.

  3. Totuuden nimissä nykyisin puhutaan paljon enemmän atk-alan tietovuodoista, koska sitä puolta käytetään enemmän. Kai. Silti on olennaista muistaa, että ”Salainen” tarkoittaa edelleen oikeasti salaista, joka ei vahingossakaan sijoitu asuinalueen lehtikeräykseen tai kenenkään ulkopuolisen saataville.

 2. Käsittääkseni roskisten dyykkaaminen tuomitaan yleisenä häiriöntekona ja tuomio siitä taitaa olla lievenpi kuin varsinaisesta tietomurrosta. Onkohan kukaan koskaan miettinyt tätä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s