Otsikko, johon oli puututtava!

Helsingin Sanomien sivuilla on juttu otsikolla ”Väitös: Ylipainoisilla lapsilla on muita selvästi huonompi kunto”. Niinpä niin. Helsingin Sanomilla on ennekin ollut tapana repiä ties minkälaisia kohu-otsikoita vähemmän kiinnostavista aiheista, jotta lukijat kiinnostuisivat niistäkin. Hesari lähentyy keltaista lehdistöä tai ehkä pitäisi jo sanoa sen olevan osa keltaista lehdistöä. Ei minulla ole mitään keltaista lehdistöä vastaan, mutta roolijaon pitäisi olla kuitenkin selkeä monen luottaessa edelleen Hesariin. Ehkä Hesarin etusivun pitäisi muuttua rikinkeltaiseksi?

Jutun otsikossa väitetään, että väitöksen tuloksena on saatu tieto, että ylipainoisten lasten kunto on muita selvästi huonompi. Noh, tämähän pätee jo ihan maalaisjärjelläkin, mutta tietenkin se on tutkimuksella tarkastettava ja määriteltävä se ero, mutta tutkimuksen tulos kuitenkin, perustuen Hesarin juttuun, on se, että erot lasten fyysisessä kunnossa pitää ottaa huomioon koululiikunnassa.

Huonosti suunniteltu otsikko ehkä palvelee lehteä ja tuo julkisuutta ainakin sellaisissa tapauksissa, joissa otsikkoa a) aletaan kritisoimaan tai b) luetaan yksinään. Asiallisempi otsikko tässä jutussa olisi ollut esimerkiksi ”Lasten fyysinen kunto huomioitava liikunnassa”. Tällainen otsikko ei vielä toisi mieleen, että yliopistolla tehtäisiin väitöksiä ”Hauki on kala”-mentaliteetilla, vaan että siellä oikeasti tehdään jotain tutkimusta.

Toimittajan suhtautumisella tieteelliseen työhön siitä kerrottaessa lehdessä on monesti suuri vaikutus tavallisten kuolevaisten suhtautumiseen tieteeseen. Toimittajat Kantakaa Vastuunne!

Marginaalinen huomautus: Olen opiskelijana Jyväskylän yliopistossa ja ko. väitöskirja tarkastetaan yliopistossani, mutta tämän kommentin kirjoituksella ei ole mitään sidosta JY:n mihinkään osastoon.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s