Vatikaani yhdistää Rowlingia ja Pullmannia

J.K. Rowlingia ja Philip Pullmannia yhdistää myös moni muukin tekijä, sillä molemmathan ovat kirjailijoita ja karkeasti ottaen heidän genrensäkin on sama. Vatikaani taas liittyy molempiin, koska sekä Harry Potter (sanoo HelsinginSanomat [!!!]) että Universumin tomu ovat saaneet osakseen Vatikaanin tuomion. Harry Potter on kuulemma vääränlainen sankari eikä noituuden pitäminen hyvänä asiana tietenkään sovi Vatikaanille. Pullmannin Universumin tomun ensimmäinen osa Kultainen kompassi ja siitä tehty elokuva ovat taas luoneet pahaa verta ateistisen maailmankatsomuksensa takia. Catholic News Service, jota julkaisee Yhdysvaltain Katolinen piispainkokous, taas kertoo, että kyseessä on vain Vatikaanin virallisessa lehdessä julkaistu artikkeli, jossa Paolo Gulisano (lääkäri ja Tolkien-elämänkerturi) väittelee Edoardo Rialtin (Englanninkielisen kirjallisuuden professori, Firenzen yliopisto) kanssa Harry Potterista. Gulisanon mielestä Potterit ovat hyvin opettavaisia kertomuksia ilman turhaa moralisointia. Rialti taaseen syyttää Pottereita pahan käsittelemisestä hyvänä ja toisaalta myös gnostilaisuudesta. Lue CNS:n juttu. Jotenkin olen taipuvainen uskomaan enemmän CNS:n juttua kuin Hesaria.

Mitenkähän tämä vaikuttaa kirjojen ja elokuvan myyntiin? Varmasti joissakin katolilaisissa perheissä vanhemmat saattavat kieltää ko. kirjat ja elokuvat lapsiltansa, mutta toisaalta kuinka tarkkaan vanhemmat tietävät mitä lapsensa tekevät. Katolista ilmastoa vastaan kapinoivat henkilöt taas saattavat entisestään kiinnostua näistä ja samaa voi myös olettaa joiltakin ihan kunnon katolilaisiltakin, sillä kiellettyhän tunnetusti kiinnostaa.

Lieneeköhän Vatikaanin kannattaisi julkaista itse Harry Potter-sarjan tyyppinen kirjasarja, joka olisi kuitenkin katollisen kirkon hyveiden mukainen ja muutenkin puhtoinen. Kiehtoisiko ihmisiä kuoripoika Harryn tarina vai olisiko ehkä parempi aloittaa kertomus munkkinoviisi Harrysta. Naispuolisesta henkilöstä kirjoittaminen voisi tietysti olla mielenkiintoinen kokeilu, mutta se olisi aivan liian radikaalia Benedictus XVI:n valtakauden kirkolle.

HelsinginSanomien nettisivuilla kerrotaan Rowlingin määränneen, että Suomessa seuraavaksi ilmestyvä Harry Potter -romaani on painettava FSC-sertifioidulle paperille, jollaista suomalainen paperi ei ole. Näin ollen paperi on tilattava Saksasta. Onhan se tietysti hyvä, että kirjailijat välittävät luonnosta siinä määrin, että antavat ohjeita kirjojensa painatuksesta, mutta pieni demoni minun aivojeni sopukoissa ei voi olla ajattelematta, etteikö tämä olisi jonkinlainen mainostemppu samalla. Vihreyshän on yleinen myyntivaltti.

Lue lisää:
J.K. Rowling kieltää Harry Potterien painamisen suomalaispaperille (HS 20.1.)
Vatikaani tuomitsi Kultainen kompassi -filmin (HS 20.12.)

22.01. Nota: HelsinginSanomat ilmoitti 21.1., ettei heidän julkaisemansa STT:ltä saatu tieto Harry Potterin tuomitsemisesta pidäkään paikkaansa, vaan kyseessä on ollut pelkkää lehtikirjoittelua, kuten CNS:n juttu kertookin. Lue Hesarin korjaus uutiseen.

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Vatikaani yhdistää Rowlingia ja Pullmannia

  1. Kiitoksia Hesarin tilaajalle lisätiedosta!

    Näyttää siis siltä, että Hesari on vierittämässä syytä STT:n niskoille virheellisestä uutisoinnista ja ehkä se STT:n vika ainakin jossain määrin onkin.

    Muokkaan alkuperäiseen juttuun huomautuksen, että Hesarin välittämä tieto paljastui virheelliseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s