Suomen Internetsensuurikatsaus (klo 01)

Helsingin Sanomat kertovat vain osan operaattoreista suodattavan tällä hetkellä Internet-liikennettä KRP:n listan perusteella. Esimerkiksi Sonera ei vielä teknisistä vaikeuksista johtuen ole ottanut listaa käyttöön, vaikka ovat kyllä tehneet päätöksen suodatuksen toteuttamisesta. Vapaaehtoisen suodatuksen käyttööottaneiden yritysten edustajat ovat kuitenkin myöntäneet, ettei tämä suodatustoiminta vähennä lapsipornon liikkumista Internetissä ja että suodatus on erittäin helppoa kiertää.
Vaikuttaa vahvasti siltä, että sensuurilistan käyttäminen ja käyttämättä jättäminen tulevat olemaan markkinointikeinoja Internet-yhteyksiä myyville yrityksille. Voin varsin hyvin kuvitella, että yhteyksiä markkinoidaan vastuullisuudella (suodatus käytössä) ja vapaudella (suodattamaton). Listasta tulee siis yritysten kannalta imagokysymys aivan kuin ekosähköstä ja muusta sen sellaisesta. Kyse ei ole mistään lastensuojelusta tai vastuullisuudesta.

Petteri Järvinen muistuttaa blogissaan, ettei KRP:n lista lain mukaan saa sisältää suomalaisia sivustoja. Lisäksi hän muistuttaa, että viranomaisilla on suomalaisia rikollista materiaalia sisältäviä sivustoja vastaan muita toimenpidekeinoja eli rikostutkinta ja oikeuskäsittely sekä niihin liittyen sivujen alasajo. Tässähän olisi kai jo periaatteessa ainakin mahdollisuus vaatia tutkintaa virkarikoksesta ja virkavelvollisuuden laiminlyönnistä, mutta kukahan tutkisi KRP:n toimintaa? KRP?

KRP:n toiminnasta eli käytännössä sensuurilistan laatimisesta on toimitettu kanteluita sekä Eduskunnan oikeusasiamiehelle että oikeuskanslerille, kertoo Tietokone.fi. Jään mielenkiinnolla odottamaan, millaisen päätöksen oikeusasiamies tai oikeuskansleri antavat ja milloin. Alustavasti arvioidaan, että kanteluiden käsittelijän valitsemiseen (kantelut käsittelee joko oikesasiamiehen toimisto tai oikeuskanslerin virasto) voi mennä jopa pari viikkoa. Päätyyköhän päätöksestä kertova sivusto sensuurilistalle heti päätöksen tultua julkiseksi?

Olen aiemmin kirjoittanut aiheesta:

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Suomen Internetsensuurikatsaus (klo 01)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s