Uskonnon opetus ja koulu

Minun näkökantani tähän aiheeseen on varsin yksinkertainen ja uskallan väittää, että se on myöskin sangen pätevä. Uskontoa ei tule opettaa koulussa, mutta uskonnoista tulee opettaa koulussa. Tunnustuksellista uskonnonopetusta ei minunmielestäni ole enää järkeä antaa kouluissa, eikä sitä siellä ainakaan omana aikani (jätin peruskoulun tomut taakseni keväällä 2000) paljoa ollutkaan. Nykyisessä luokassa on oppilaita niin monesta eri taustasta, ettei heille kaikille voida turvata kohtuullisin kustannuksin pätevää tunnustuksellista opetusta ja toisaalta taas mikä olisi lapselle ja nuorelle luontaisempi paikka oppia omasta uskonnostaan kuin oman yhteisönsä opetus.

Ihminen, edes ateisti, ei pääse eroon uskonnoista täydellisesti. Hän joutuu kohtaamaan niitä vuorovaikuttaessaan ympäröivän maailman kanssa. Meidän yhteiskuntamme tavat ja käsitykset ovat uskonnollisia taustoiltaan eikä niiden kanssa vuorovaikuttamiselta voi välttyä, vaikka niitä ei välttämättä hyväksyisikään. Maailmaa on vielä meidän oman suomalaisen yhteiskuntamme ulkopuolellakin, vaikka tämä onkin monen suomalaisen vaikea nykyään myöntää, ja meidän täytyy ymmärtää myös siellä vallitsevia kulttuureita erilaisine toimintatapoineen ja näkemyksineen.

Uskonnoista, niihin liittyvine historioineen ja filosofioineen, on jokaiselle suomalaisessa koulujärjestelmässä oppia saamassa olevalle lapselle ja nuorelle taattava laajat perustiedot evääksi tulevaisuuden yhä monikulttuurisempaan yhteiskuntaan. Lapsille ja nuorille tulee opettaa miten eri uskonnollisten näkemyksien edustajien kanssa voidaan kommunikoida aiheuttamatta kiusallisia hetkiä, joilla voisi olla tuhoisiakin seurauksia. Heille on kerrottava miten eri uskonnollisissa suuntauksissa nähdään maailma ja miksi tällainen tulkinta on heillä. Ja on varmaan syytä mainita erikseen, etteivät ateistit älähdä: Kyllä, minun mielestäni, myös ateismiä pitäisi opettaa koululaisille ihan samalla tavalla.

Minulle on ihan sama minkä otsakkeen alla tätä opetusta annetaan, mutta ehdoton totuus on, että sitä opetusta on annettava. Uskontojen historian voisi periaatteessa kai opettaa historian kursseina ja uskonto nykypäivän yhteiskunnassa -teeman voisi mahduttaa yhteiskuntaoppiin, mutta entäpä uskontojen filosofia ja etiikka. Tässä on vain yksi ongelma, uskontojen käsittely hajautettaisiin ja aihekokonaisuudet hajotettaisiin sellaisiin palasiin, ettei nuori välttämättä jaksa hahmottaa kaikkea yhtenä suurena kokonaisuutena. Parasta kai olisi kuitenkin opettaa uskonnoista yhdessä oppiaineessa, mutta luultavasti nykyinen uskonto-niminen aine ei siihen enää mielleyhtymiensä takia ole paras mahdollinen. Olisiko uskontokasvatus sopiva nimi?

Tähän kirjoitukseen minua kirvoitti HelsinginSanomien "Opettaja suositteli korvatulppia uskonnottomalle aamunavaukseen"-uutinen ja siihen liittynyt keskustelu. Voin vain syvään huokaisten todeta, että uskonnonvapaus on riistäytynyt käsistä. Uskonnonvapaus tarkoittaa, että jokainen on vapaa harjoittamaan omaa uskontoaan kenenkään sitä estämättä. Uskonnonvapaus siis sisältää myös sen vaatimuksen, että ”uskonnottomien” on kunnioitettava niitä, jotka harjoittavat uskontoa. Muutama tunnuksellinen oppitunti koulussa silloin tällöin ei kyllä saa ketään kääntymään mihinkään suuntaan, vaan kävisi pikemminkin jo yleissivistävänä aiheeseen tutustuttamisena, niille jotka eivät edusta ko. suuntausta.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Uskonnon opetus ja koulu

  1. En ymmärrä. Opetan itse uskontoa, eikä se ole tunnustuksellista. Se on enemmänkin etiikkaa ja kulttuuritietoa. itseasiassa elämänkatsomustiedon ja uskonnon ovisi yhdistää, koska yläkoulun puolella ainakin sisällöt ovat lähestulkoon samat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s