Maan tuhon tähystäjät

Jotkut meistä muistavat kuinka joitakin vuosia sitten odotimme jännittyneitä Apophis-asteroidin radanmääritystä, kun ensimmäinen summittainen määritys antoi törmäystodennäköisyydeksi vuodelle 2029 jopa 1/37. Sittemmin tuo todennäköisyys on laskenut huomattavasti, sen ollessa tällä hetkellä 1/45 000 ja törmäyspäiväkin on muuttunut pääsiäissunnuntaihin vuonna 2036 (13.4.2036). Jotenkin raamatullinen tuo päivämäärä, eikös olekin.

NEOja (Near Earth Objects) tähystelevät taivaalta useat tahot, mm. USA:n armeija, mutta nyt viimeisimpänä ovat porukkaan liittyneet kiinalaiset, jotka ovat vuoden aikana löytäneet ja luetteloineet yli kolmesataa NEOa. NEO:t muodostavat todellisen uhkan, koska vielä toistaiseksi meillä ei ole valmiita menetelmiä torjua avaruudesta tulevaa uhkaa, vaikka se olisikin vain asteoroidi. Maan planetaarinen puolustusjärjestelmä saattanee joutua koetukselle ensimmäisen kerran noin 20 vuoden kuluttua, kun vuonna 2029 Apophis ohittaa Maan ja tämän ohituksen onnistumisesta riippuu mitä tapahtuu pääsiäissunnuntaina vuonna 2036.  Jos Apophikselta aiotaan suojautua, on sen rataa muutettava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä asteroidin rataelementtien muuttamiseen vaadittava energia riippuu muutos nopeudesta. Jos rataelementeillä on seitsemän vuotta aikaa muuttua, voi kohtalaisen pienikin energia olla jo riittävä suistamaan Apophis uudelle radalleen. Uuden radan rataelementit ovatkin sitten jo toinen juttu ja voimmekin vain toivoa, etteivät ne johdattaisi asteroidia Maan kanssa törmäyskurssille.

Maahan on törmäillyt aikojen saatossa, jos jonkin moisia asteroideja ja komeettoja ja ne ovat aiheuttaneet sekä lokaaleja että globaaleja muutoksia, mutta nyttemmin on osoitettu, että ainakin yksi muutos, joka tavallisesti on pantu asteroidien piikkiin ei sitä välttämättä olekaan. Nimittäin, ei ole löydetty pitäviä todisteita, jotka tukisivat teoriaa mammutit ja muut suuret eläimet Amerikasta hävittäneestä tulipallosta. On olemassa todisteita, että mammuttien katoamisen tietämillä Maahan iskeytyi suurehko kappale, mutta se ei ehkä sittenkään linkity mammuttien katoamiseen.

Lue aiheista lisää englanniksi:

  • NEAR-EARTH OBJECTS: Preparing for Doomsday (Richard Stone). Science 7 March 2008: Vol. 319. no. 5868, pp. 1326 – 1329. On Line.
  • PALEONTOLOGY: Experts Find No Evidence for a Mammoth-Killer Impact (Richard A. Kerr). Science 7 March 2008: Vol. 319. no. 5868, pp. 1331 – 1332. On Line.

Olen kirjoittanut aihetta liippaavasti otsikoilla ”Maailman loppuun varautuminen?” (31.8.2007) sekä ”Katastrofi vuonna 2029, 2036 tai 2037?” (1.9.2007).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s