Kuinka ruumis kuvataan?

Reilu vuosi sitten herätti HelsinginSanomien julkaisema kuva ruumiin nostamisesta Helsingin Länsisatamassa (HS 28.3.2007) keskustelua median suhtautumisesta kuolleisiin. Tänään HelsinginSanomissa on jälleen kuva ruumiin käsittelystä maastossa (HS 9.4.2008), mutta tästä kuvasta itse ruumis puuttuu. Jää lukijan tulkinnan varaan onko punaisen kankaan takana ruumis vaiko vaatteita vaihtava poliisin sukeltaja. Kuvatekstissä uskotellaan, että poliisi tutkii kuvassa ruumista, mutta mitään yksikäsitteistä todistetta siitähän tuossa kuvassa ei ole.

Kumpikaan valokuvista ei ole huono taikka mauton, mutta niissä on eroa kuin yöllä ja päivällä. Viimevuotinen kuva pyrkii korostamaan kuoleman läsnäoloa (kunhan on ensin päätetty, että kuvassa on ruumis) tämän uuden uutukaisen kuvan todistaessa kuoleman yhteiskunnallisuutta. Kuva suorastaan huutaa, ettei kuolema ole yksityisasia ja toisaalta myös lohduttaa keskiverto kansalaista sanoen yhteiskunnan huolehtivan ja suojelevan kuolemankin edessä. Totuus kuitenkin on, ettei sen paremmin yhteiskunta kuin kirkkokaan pysty suojelemaan ihmistä kuoleman edessä.

Olen vakuuttunut, ettei tämä uudempi kuva herätä läheskään yhtä suurta keskustelua median eettisistä periaatteista, kuin edeltäjänsä, sillä kuva on loppuenlopuksi varsin kesy. Siinä on oikeastaan vain yksi silmään pistävä kohta. Tuo punainen kangas, jota poliisit kannattelevat peittääkseen näkyväisyyden ruumiiseen. Miksi se on punainen? Olisi paljon arvokkaampaa, jos siinä käytettäisiin mustaa kangasta tai vaikkapa valkoista.

Kirjoitin tuosta viimevuotisesta kuvasta otsikolla Ruumis Länsisatamassa (29.3.2007) enkä nyt aio toistaa siellä esitettyjä mielipiteitäni. Ne mielipiteet ovat edelleen voimassa ja suosittelen että luette ne sieltä tämän merkinnän jatkoksi.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Kuinka ruumis kuvataan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s