Lentorahtiliikenne pysähtyi

Muistatteko mitä tapahtui noin 20 vuotta sitten eränää tammikuisena aamupäivänä Jyväskylän lentoasemalla? Aika hapuilevaa, enkä minä ainakaan muista. Olin tuolloin melkein viisi vuotias. Siis tarkemmin. Kyseessä oli siis  14.1.1989 ja tapahtumapaikkana Jyväskylän lentoasema Tikkakoskella. Tapahtuma tosin laajeni kattamaan koko maata. No jokatapauksessa tuona aamuna toimitettiin Jyväskylän lentoasemalle laatikko lennätettäväksi Helsinkiin kello 11.20, mutta turvatarkastuksessa laatikkoa alettiin epäilemään pommiksi. Saman päivän iltana kello 20.05 Finnairin lentorahtiliikenne pysäytettiin koko Suomessa. En ala selittämään koko tarinaa, sillä sen voitte lukea Finlex:n Oikeuskanserlinviraston tietokannasta: 02.01.1990 44/69/89  Syyteharkinta epäiltyä ilmaliikenteen häiritsemistä koskevassa asiassa.

Mainostelevisio Oy:n Sunnuntairaportti-ohjelman toimitus siis aiheutti kahden päivän lentorahtisuman. Kun lukee tuon syyteharkinnan läpi paljastuu pari varsin mielenkiintoista seikkaa, mutta ensiksi on mainittava, että tuo syyteharkinta on varsin kevyttä ja juoksevaa luettavaa, kuin kohtuullinen romaani. Siis ne seikat: 1.) lentorahtiliikenne keskeytettiin vasta noin kahdeksan tunnin kuluttua pommiksi epäillyn kappaleen havaitsemisesta; 2.) lentorahtiliikenteen keskeyttämisen tapahtuessa poliisiviranomaiset olivat jo vakuuttuneita siitä, ettei kyseinen paketti ollut pommi ja olivat itseasiassa luvanneet sen jo lähettää toimittajille Helsinkiin.

Näin siis 20 vuotta sitten. Mutta mitenkähän tässä olisikaan käynyt nyt post-9/11 aikana? Olisivatko viranomaiset heti kättelyssä pitäneet lähettäjää pahimmanluokan terroristina ja ryhtyneet sen mukaisiin toimiin ensin tietenkin tuhottuaan paketin niin perusteellisesti, ettei siitä voisi enää sanoa onko se itsessään sisältänyt räjähteitä vaiko ei? Ehkä Suomessa viranomaiset ovat kuitenkin vielä toistaiseksi vähän rauhallisempia, kuin USA:n kollegansa.

Niin ja jos nyt et lukenut tuota syyteharkintaa läpi, niin tiedoksi, että oikeuskansleri ei nähnyt mitään syytä nostaa syytettä Mainostelevisiota vastaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s