Sattuipa sopivasti eli pari sanaa ilmastonmuutoksesta

GoogleReader on näppärä palvelu, joka mahdollistaa minun seurata monia uutislähteitä nopeasti ja tehokkaasti. Mainospuhe loppuu tähän, mutta on siinä sen verran totuuttakin mukana, että tällä kertaa GoogleReaderiini on päätynyt CosmosMagazinen lyhyt juttu Australian ilmastopoliittisesta keskustelusta.

Professori Ross Garnaut on Australian valtion toimesta laatinut suosituksen hiilipäästöjen vähentämisestä vuoteen 2020 mennessä. Garnaut esittää kymmenyksen leikkauksia vuoden 1990 tasosta, mutta 16 australialaista tiedemiestä, etunenässä IPCC-raporttia kirjoittanut Roger Jones vaativat huomattavasti suurempaa, neljänneksen leikkausta hiilipäästöihin.

Vastakkainasettelusta tekee mielenkiintoisen, että professori Garnautin tausta on taloustieteissä ja diplomatiassa ilmastotukimuksen sijasta. Australia on jo tällä hetkellä maailman kuivin manner, joten siellä jos missään ilmastonmuutoksesta kannattaa olla huolissaan.

Jaa, niin. Siis sattui sopivasti siinä mielessä, että katsoin juuri eilen YLE Areenasta ilmastonmuutokseen kriittisesti suhtautuvan MOT – Kylmää vettä kasvihuoneeseen -ohjelman (28 min, nähtävissä Areenassa 6.10.2008 klo 20:00 saakka ja vain Suomessa). Ohjelma kannattaa katsoa oli sitten mitä mieltä tahansa ilmastonmuutoksesta. Ohjelmasta on kirjoitettu huomattavasti minua perusteellisemmin Ilmastonmuutos-blogissa.

MOT:n sanoma nähdäkseni on se, että mallit joilla ilmastoa tutkitaan tietokoneissa eivät olisi riittävän yhtäpitäviä todellisuuden kanssa, erityisesti tämä korostuu ilmakehän satelliittimittausten osoittamana keskilämpötilan romahtamisena viimeisen kolmen vuoden aikana. Ohjelman loppupuolella haastateltu tutkija tosin sanoo, ettei hän voi tuloksillaan todistaa, ettei ilmaston lämpenemistä tapahdu ihmisten vaikutuksesta, mutta hän ei ole myöskään huolissaan lastenlapsiensa tulevaisuudesta ja samalla muistuttaa, etteivät ilmaston lämpenemisen puolestapuhujatkaan ole pystyneet todistamaan kantaansa aukottomasti.

Mitä tästä kaikesta voi sanoa. Ilmasto muuttuu jatkuvasti itsestäänkin, mutta toisaalta on aika vastuutonta sanoa, etteikö meidän oma olemassaolomme vaikuttaisi ilmastoon. Joka tapauksessa on ilmastonmuutos ihmisen aiheuttama taikka ei, niin minusta kuitenkin on järkevää vähentää ympäristöä saastuttavia aktiviteetteja. Ja vaikka ohjelmassa sanottiinkin, että turhien lamppujen sammuttaminen ei ole kuin pisara siinä hiilidioksidimeressä, jonka ihmiset tuottavat, niin aion minä silti sammuttaa ylimääräiset lamput.

Ja kun hiilidioksidin päästöjen vähentämisestä puhumisessa on nyt päästy alkuun, niin linkitetään vielä yksi dokumentti YLE Areenasta: Tiededokumentti: Etanolimaa Brasilia (52 min, nähtävissä Areenassa 25.10.2008 klo 21:00 saakka ja vain Suomessa). Brasilia polttoaine-etanolin energiaomaravaisena suurtuottajana ja kehityksen edelläkävijänä sokeriruokojen energiaksi jalaostamisessa. Tässä dokumentissa esitetään lähinnä yksi näkökulma asiaan.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Sattuipa sopivasti eli pari sanaa ilmastonmuutoksesta

  1. Olet aivan oikeassa, kun toteat, että energian säästö on joka tapauksessa perusteltua, ellei muutoin niin ainakin oman lompakon kannalta. Energian hinta ei tule laskemaan, sillä tätä niukkuutta on hamuamassa nopeasti kasvava määrä ihmisiä.

    MOT dokumentissa sekä Christy että Spencer ovat hyvin varovaisia lausunnoissaan, koska eivät halua asettua Al Goren tapaisten voimakkaiden vaikuttajien tulilinjalle. Kun nämä varovaiset sanakäänteet suodatetaan pois sanoma on varsin selkeä. Ilmastomallit eivät kuvasta todellista ilmastoa eikä hiilidioksidi aiheuta sanottavaa ilmaston lämpenemistä. Huom. tällä vuosituhannella globaali lämpötilan nousu on hyytynyt täysin ja uudet arviot viittavat todella kylmenevää, jopa pientä jääkautta vastaavalle tasolle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s