Kola ja kaliumin puutos

Kolajuomat suurina-annoksina käytettynä aiheuttavat kaliuminpuutoksen (hypokalemia), kertoo Uusi Suomi muutaman rivin jutussaan. Yahoon sivuilla asiasta kerrotaan huomattavasti tarkemmin englanniksi. En ala tässä juttuja sen paremmin referoimaan – jokainen voi lukea itse – totean vain, että kaliumin puutoksen epäillään olevan seurausta kolajuomien korkeista pitoisuuksista fruktoosia, glukoosia ja kofeiinia. Alkuperäinen katsausartikkeli on luettavissa englanninkielisenä versiona ilmaiseksi Wileyn InterScience-palvelussa (V. Tsimihodimos, V. Kakaidi, M. Elisaf: Cola-induced hypokalaemia: pathophysiological mechanisms and clinical implications. International Journal of Clinical Practice. Vol 63. Is. 6. Pages 900 – 902.)

Kolalasi. Kuva: Wikipedia Commons.Kolajuomien kulutus näyttäisi olevan melkoisen suurta tuolla rapakon takana. Yahoon jutun mukaan Yhdysvalloissa kulutettiin keskimäärin 212 litraa kolaa asukasta kohden vuonna 2008. Tämä on kauhistuttavan paljon, kun ottaa huomioon, etteivät läheskään kaikki juo kolaa, vaan kulutus kasaantuu. Jutussa mainittu väsymystä, ruokahaluttomuutta ja oksentelua valitellut oli juonut viimeisen 10 kuukauden aikana päivittäin seitsemän (7) litraa colaa. Hänen kulutuksensa oli siis noin 2135 litraa (ja vuositasolla se tekisi 2548 litraa). Amerikassa kaikki on suurta, mutta tuo on jo hmmm. sanoinkuvaamatonta. En yhtään ihmettele, että hänellä on ollut huono olo – minua oksettaisi varmaan jo ensimmäisenä päivänä kolmen litran kohdalla. Mikähän osuus lisäaineilla oli pahoinvoinnissa?

Vuonna 2008 Suomessa myytiin virvoitusjuomia yhteensä 270,1 miljoonaa litraa, mutta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton myyntitilasto ei erittele tarkemmin mistä virvoitusjuomista on kyse. Jos suomalaisten lukumääräksi arvioidaan 5,2 miljoonaa saadaan keskimääräiseksi  kulutukseksi 51,9 litraa per henki, mikä on huomattavasti parempi luku kuin ystävillämme Atlantin takana. Tiedä sitten miten eri virvoitusjuomat vertautuvat haitallisuudessaan toisiinsa ja millainen on myynnin jakauma.

Mikäli Sinua kiinnostaa voit katsoa Fineli-tietokannasta kolajuomien ravintoarvot: keskiarvoinen normaali, light-versio (aspartaami) ja light-versio (sukraloosi). Finelistä löytyy myös tiedot keskimääräisestä virvoitusjuomasta.

Kuva: Wikimedia Commons: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spezi_(cola_mix).JPG

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s