Kirjastot kiristävät vyötään

Osa kunnallisista kirjastoista on jo joutunut kiristämään vyötänsä kuntien taloudellisen ahdingon seurauksena ja vielä toistaiseksi ilman leikkauksia säästyneiden kirjastojen kohdalla tämä tullee vastaan ensi vuonna, kertoo Ilkka.

Kirjastoilla on kaksijakoinen tarkoitus. Ensinnäkin kirjastojen on tarkoitus palvella asiakkaitaan asettamalla saatavilla sekä painettua että elektronista aineistoa. Toisena kirjastojen tulee tallettaa aikamme kirjallista materiaalia ja tietoaineistoa jälkipolviamme varten, jotta tulevaisuudessakin kirjastot voisivat täyttää asiakkaidenpalvelutarkoituksensa. Näitä kahta tarkoitusta vaarantamatta on kirjastoista vaikea tehdä leikkauksia, mutta niitä on kuitenkin tehtävä jollain tasolla, koska yksikään kuntaorganisaation osa ei voi olla toista suojatummassa asemassa – terveydenhuoltoa lukuunottamatta.

Mistä kirjastoissa voitaisiin säästää? Kirjastojen aukioloaikojen supistaminen on yksi melko helppo säästämistoimenpide, mutta se heikentää kirjaston palveluiden saatavuutta ja siten heikentää kirjastoon pantujen rahojen ”tuottoa” . Mielestäni kuitenkin tilapäiset kirjastojen aukioloaikojen supistukset voisivat tulla kyseeseen, kunhan ne toteutetaan harkiten. Materiaalihankinnat ovat erittäin vaikea säästökohde ja siinä ei minusta olisi varaa tehdä suuria säästöjä. Lähinnä pitäisi miettiä aineiston ns. kaksoiskappaleiden ja uusintapainosten määrää ja esimerkiksi uusien painettujen tietosanakirjojen hankintaa. Mitä kirjastojen ATK-laitteistoihin tulee, niin niiden hankinnat minusta tulisi jäädyttää sille tasolle, että mitään toimivaa ei uusittaisi ja kuukausimaksullisista nettisensuuriohjelmista pitäisi luopua. Näiden lisäksi leikkauksien kohteeksi olisi varmasti pakko valita myös kirjaston järjestämä oheistoiminta kuten erilaiset asiakkaille suunnatut koulutukset. Kaikissa näissä säästötoimenpiteissä on oleellista, että ne ovat tilapäisiä ja että ne pyritään taloudellisen tilanteen parantumisen jälkeen korvaamaan tavalla tai toisella.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s