Internet tappoi Jokelassa ja Kauhajoella!

Ihmiset pitävät ensisijaisesti Internettiä syyllisenä Jokelan ja Kauhajoen koulusurmiin, kertoo Helsingin Sanomat uutisoidessaan Turun yliopiston Arkielämä ja epävarmuus -tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan osallistujien mukaan koulusurmia ei siis olisi tapahtunut, jos Internet ei olisi yhtä laajasti käytössä kuin se nykyään on.

Olen vakaasti sitä mieltä, ettei Internet ole koulusurmiin yhtään sen enempää syyllinen kuin televisio, lehdistö, kirjasto, Itella (ent. Suomen Posti) tai TeliaSonera. Internet tuo toki kaikenlaisen informaation sekä hyvässä että pahassa ihmisten saataville, mutta niinhän kaikki em. tekijätkit tuovat. Miksemme syyttäisi TeliaSoneraa koulusurmista, koska osa Internetistä on sen verkossa. Yhtä hyvin Matti Saari olisi voinut saada innoituksensa lukemalla Hesarin (tai jonkun muun median) juttuja Pekka-Eric Auvisen tai vaikka Petri Gerdin operaatioista. Puhumattakaan niistä lukuisista koulusurmista ja muista väkivallanteoista, joista saamme päivittäin kuulla ihan ilman Internettiäkin. Tieto väkivallan teoista on liikkunut aina ja tulee liikkumaankin, koska väkivalta vetoaa ihmisen sisimpään. Sillä mikä on kulloinenkin medium, ei ole merkittävää vaikutusta.

Oikeastaan uskaltaisin jopa väittää, että Internet tarjoaa ihmisille ja etenkin nuorille kanavan purkaa ja käsitellä pahaa oloaan väkivallattomasti, vaikkapa rakentavasti keskustelemmalla tai sitten vähemmän rakentavasti häiriköimällä. Internet antaa mahdollisuuden puhua ongelmistaan ja saada vertaistukea anonyymisti, vailla hulluksi leimautumisen vaaraa, joka Internetin ulkopuolella on edelleen melko suuri johtuen lähinnä yleisön melko huonosta mielenterveysongelmien tietotatasosta. Tietysti joissain tapauksissa ihminen voi eksyä sellaiseen porukkaan, joka saa ongelmat vain pahenemaan, mutten pidä sitä kovin suurena riskinä, koska Internet kokonaisuudessaan kuitenkin edustaa melko hyvin koko ihmiskuntaa huolimatta median luomasta aika pahasti vinksahtaneesta Internet-käsityksestä. Internet ei voi olla yhtään sen sairaampi kuin ihmiskunta, joka on sen luonut ja joka sitä ylläpitää.

Englanninkielisessä wikipediassa on pitkä lista kouluammuskeluista. Ovatko nämä listan alkupäänkin ammuskelut seurausta Internetistä? =)

Minusta syyt näiden ampumatapausten takana ovat pikemminkin terveydenhuollossa ja yhteiskunnan arvomaailmassa yleisestikin. Se että me olemme yhteisönä sokeita yksittäisten jäseniemme ongelmille on omiaan lisäämään ongelmaisten jäsentemme stressiä ja pahaa oloa, kunnes päässä napsahtaa tavalla tai toisella, ja yhteisö tai ongelmaisen läheiset saavat kärsiä seuraukset.

Viimeisenä huomiona: On mielenkiintoista, että viranomaiskontrollin heikkeneminen nähdään Jokelan ja Kauhajoen koulusurmia edesauttaneena tekijänä, vaikka minusta kontrolli ei ole heikentynyt, päinvastoin. Viranomaiset ovat asettaneet paljon erilaisia rajoituksia vuosien saatossa ja myös muiden toimijoiden vapaaehtoisesti asettamia rajoituksia on ilmaantunut paljon. Kaikenlisäksi on viranomaiskontrollilla ei voi estää koulusurmien tapaisia tapahtumia, koska viranomaiset eivät voi kieltää kaikkea. Jos viranomaiset saisivatkin poistettua kaikki ampuma-aseet säädöksillään, niin kyllä tilalle keksittäisiin jotain muuta, kuten esimerkiksi palo- ja putkipommit, jotka eivät ole lainkaan vaikeita toteuttaa ja niiden raaka-aineet ovat täysin vapaasti saatavissa (eikä niitä oikein edes pysty rajoittamaankaan).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s