Kenen kuolema on sallittua näyttää?

Aina silloin tällöin mediassa nousee poru kuoleman esittämisestä. Pari vuotta sitten keskusteltiin Hesarin kuvasta, jossa ruumista nostettiin Länsisataman altaasta (kirjoitin aiheesta 29.3.2007 otsikolla Ruumis Länsisatamassa). Nyt vuorossa on AP:n julkaisema kuva yhdysvaltalaisen sotilaan, Joshua M. Bernard, kuolemasta (kuva löytyy Aamulehden jutusta).

Puolustusministeri Robert Gates ja Bernardin omaiset vaativat, ettei AP julkaisisi kuvaa, koska se on luonteeltaan järkyttävä ja lisäisi entisestään omaisten tuskaa. Toki aidon kuoleman näyttävä kuva on todellisuudessaan järkyttävä ja voimakas, mutta kyseessä on sota ja sotaan kuuluvat kuolemat mitä raadollisimmissa muodoissa. Kuten AP:n Santiago Lyon toteaakin, on journalistien velvollisuus julkituoda sodan todellinen luonne todellisine tapahtumineen. Ihmiset ympäri maailmaa ovat aivan liiaksi irtautuneet todellisuudesta.

Olen aivan varma, ettei Robert Gates olisi hyökännyt AP:n julkaisupäätöstä vastaan, jos kyseessä olisi ollut joku 21-vuotias afgaanitaistelija, koska amerikkalaisen mittapuun mukaanhan he eivät ole ihmisiä eikä heidän omaisillansa ole mitään tunteita. Kaikenlisäksi sellaiset kuvathan olisivat vain kohottaneet yhdysvaltalaisten kansallistuntoa ja sotainnostusta. Kyseessä on siis Gatesin toiminnan osalta sotasensuurin pettämisen jälkien korjailusta eikä niinkään tuen osoituksesta Bernardin omaisille.

Jälleen kerran kuoleman kuvaamisen odotetaan riippuvan kalmon passista ja tässä tapauksessa myös rintamalinjan puolesta. Kuolema on kuitenkin ainoa tasapuolinen ja täysin oikeudenmukainen asia tässä maailmassa, joten miksemme voisi kuvata sitä sellaisena kuin kuolema kenenkin kohdalla todellisuudessa on.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Kenen kuolema on sallittua näyttää?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s