Fiksu veto Facebookilta

”Facebook Lite on synnytetty”, on julistettu viime päivinä mediassa ja vaikuttaa siltä, ettei Facebook tarvitse lainkaan maksettua mainontaa, kun sosiaalistenverkostojen buumin harjalla voi ratsastaa ihan vain julkaisemalla uusia palveluita tai keksimällä pyörän uudestaan.

Tällä hetkellä minua hieman harmittaa, etten asu Yhdysvalloista tai Intiassa, sillä minun mielestäni Facebook Lite ainakin kuulostaa todella hyvältä uudistukselta, kunhan se vain leviäisi globaaliin ja aikanaan interplanetaariseenkin käyttöön. Oikeastaan Litestä voisi ehkä tulla jopa Facebookin oletusversio. Facebookin turhimmista toiminnoista riisuttu ja muutenkin kevennetty palvelu on juuri sellainen askel oikeaan suuntaan, mitä Internetin palveluiden tarjoajilta olen pitkään jo odottanut. Yleinen trendi näet näyttää olevan, että sivustoista tehdään uusilla tekniikoilla entistä raskaampia ja monimutkaisempia luottaen asiakkaiden haluun päivittää säännöllisesti nettiyhteyttään vastaamaan palveluiden kaistavaatimuksia. Erittäin hyvä huono esimerkki tästä trendistä ovat Flash-tekniikalla toteutetut sivut ja mainokset – kokeilkaapa vaikka kuinka kauan teiltä kestää avata http://www.everyclickmatters.com/victim/assessment.html -sivu, jolla voitte kokeilla kuinka paljon rikolliset maksaisivat teidän Internettiin jättämistä tiedoistanne.

Mielestäni Internetin palveluiden tuottamisessa pitäisi aina pyrkiä mahdollisimman pieneen siirrettävän tiedon määrään, jotta palveluiden käyttö onnistuisi mahdollisimman helposti kaiken tasoisilla koneilla ja yhteyksillä. Internet-yhteydet eivät koskaan parannu, jos kokoajan siirrettävän informaation määrää kasvatetaan käyttämällä kaikenlaisia höttöisiä ja muodikkaita teknologioita. En sano, että kaikki Flashit olisivat tarpeettomia, mutta monessa tehtävässä vanhat kunnon tuttavamme XHTML, CSS, JavaScript ja PHP ovat  ehdottomasti sekä tarkoituksellisempia että tyylikkäämpiä ja kevyempiä.

Onneksi monista palveluista on saatavilla nykyään tavallisillakin koneilla toimivat ns. mobiiliversiot (ja joistain vielä erikseen tekstiversiot), joista kaikenlainen ylimääräinen roska on poistettu oleellisen informaation välittämiseksi. Mielyttäviä kevyt versioita ovat esimerkiksi:

EDIT 17.29 12.9.2009: Facebook Lite on käytössä myös Suomessa ja suomalaisilla profiileilla. Ei muuta kuin käyttämään osoitteessa http://lite.facebook.com !!!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s