Nimetön ilmianto netissä

Sisäasiainministeriön Poliisiosasto on päättänyt perustaa nettiin nimettömän ilmiantopalvelun rasistisien kirjoituksien kitkemisen helpottamiseksi (linkki Hesarin juttuun). Varmaan tämä on ajatuksena ollut ihan hyvä, ainakin ensimmäiset nanosekunnit.

Tuntien suomalaisen keskustelukulttuurin, etenkin kiistanalaisten asioiden yhteydessä, pidän hyvin todennäköisenä, että Poliisiosasto hukkuu pikaistuksissa tehtyihin aiheettomiin ilmiantoihin, henkilökohtaisten kaunojen takia tehtyihin aiheettomiin ilmiantoihin sekä keskustelua sisälukutaidottomasti seuraavien tekemiin aiheettomiin ilmiantoihin. Tällaisen ilmiantotulvavuoksen sekaan hukkuvat ne yksittäiset oikeasti rasistisia ja tutkimisen arvoisia sivuja käsittävät ilmiannot. Niin ja ei voi myöskään unohtaa ilkivaltaisesti tehtyjä ilmiantoja.

Vääriä ilmiantojahan on tehty maailman sivun, jotta saataisiin vastustajat huonoon asemaan tai kenties jopa siivottua heidät kokonaan pois tieltä. Tästä tulee mieleen Orwelin 1984, DDR & Stasi ja viime syyskuinen tapaus Elmo Rautio (linkki Kalevan juttuun).

Nimittömät ilmiannot ovat minun mielestäni lopulta todella huono keino. Nimettömän ilmiannon totuusarvo on aina automaattisesti määrittämätön tai nolla – jollei tiedetä tietolähdettä, ei tiedetä yhtään mitään. Jos kerta ilmiantaja pelkää, että hänelle koituu jotain haittaa ilmiantamisesta, niin pikemminkin tulisi huolehtia viranomaisten kyvystä suojata ilmiantajan henkilötiedot mahdollisimman hyvin – esimerkiksi tutkinnassa vain yksi henkilö tietäisi ne tai tarvittaessa pääsisi niihin käsiksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s