Ainutkertaista kerran vuodessa

Jonkinasteista auktoriteettia suomenkielen alalla edustava Kielitoimiston sanakirja määrittelee ainutlaatuisuuden seuraavasti

ainutkertainen toistumaton, kerrallinen, uniikki. Ainutkertainen ilmiö.

— MOT Kielitoimiston sanakirja 2.0 © Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy —

Lasiateljee Bexon (tai Kodintaide Bex kumpi sitten lieneekään suomeksi, mutta YTJ:ssä Bexon Glaskunsthandel Gmbh) määrittelee ainutkertaisen hieman löysemmin. Heidän mukaansa ainutkertainen ilmiö tapahtuu ehkä kerran vuodessa tai parissa. Tällaisen kuvan ainakin saa Bexonin mainoksesta, jossa kaupataan Jyväskylä teemaista varjostinlamppua ainutkertaisena. He jopa antavat ainutkertaisuustakuun. Ei ehkä kannattaisi lähetellä tuon sisältöisiä lappusia ihan joka vuosi, koska jotkut meistä ihmisistä muistavat myös mitä roskapostissa on tullut. Muutenkin tuo mainos on aika hunajaisen tahmea ja ällöttävä. Korulauseita, idyllisyyden palvontaa ja ”mielistelyä” mainonnassa saa kyllä käyttää, se jopa tavallaan kuuluukin asiaan, mutta liiallisuuksiin ei sentään pidä mennä. Ei herätä juurikaan luottamusta. Ehkä tuo mainos on toiminut firman omalla kielialueella, sillä saksalaisillahan on aika erilainen kielenkäyttö. Hyvä mainos siitä, millainen hyvä mainos ei todellakaan ole.

Itse lampusta en tiedä. En ole nähnyt missään. Kuvissa se kyllä näyttää tyylikkäältä ja idylliseltä, mutta niinhän se 60W:n kirkas hehkulamppukin näyttää, jos pannaan asiansa osaava mainostoimisto asialle.

4 vastausta artikkeliin “Ainutkertaista kerran vuodessa

  1. Mutta jos mainos on ällötahmea, korulauseinen ja muuta, ei asialla varmaankaan ole asiaansa osaava mainostoimisto, vaan tyypit, jotka luulevat, että mainokset ovat tällaisia.

    1. Tarkoitin lähinnä, että visuaalisen ilmeen suunnitelleet ovat osanneet asiansa. Tekstin suunnittelleet ovat sitten jotain muuta osanneet (toivottavasti).

  2. Ihmettelen, mitä tuossa nyt on ihmettelemistä. Jos tekstissä sanotaan, että tilauksia voi tehdä vain 22. joulukuuta asti, tarjous on ainutkertainen, sehän ei toistu.

    Tilaisuus tilata lamppu on siis ainutkertainen. Kieltä on käytetty aivan oikein!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s