Onnistunut vuoden turhake

Tämän vuoden turhakkeeksi on valittu ilotulitus, kertoo HelsinginSanomat (linkki uutiseen). Erittäin onnistunut valinta, koska kyseessä on kirjaimellisesti turha ja  kaiken lisäksi vielä varsin vaarallinen ja häiritsevä turhake. Minä en ole ilotulitusta vastaan noin periaatteessa, sillä on sitä suomalaisessa kulttuurissa toki vaarallisempiakin yksittäisiä asioita – en nyt mainitse, jottei eksytä harhapoluille – mutta nykyisessä laajuudessaan ja vapaudessaan ilotulitus on ehkä hieman liikaa. Jo pari vuotta sitten kirjoitin, että ilotulitusten myyminen yksityishenkilöille voitaisiin kieltää, jotta kauhukakaroiden – siis anteeksi, naapurin kullannuppujen – holtittomat paukuttelut ja niistä seuraavat onnettomuudet vähentyisivät edes kohtuullisesti. Ratkaisuni ilotulituksien järjestämiseen on, että esimerkiksi tietyn asuinalueen ihmiset (tai  vaikka mainoksena yrittäjät) voisivat muodostaa ilotulitusseuran, joka järjestäisi paikalle ammattitaitoisen ammattilaisen toteuttamaan ilotulituksen – ilotulituksen jälkeen seura tai ampuja voisi siivota paikat puhtaiksi roskista.

[picapp align=”left” wrap=”true” link=”term=fireworks&iid=7365630″ src=”4/9/7/e/PO_Launch_New_d77a.jpg?adImageId=8441638&imageId=7365630″ width=”380″ height=”253″ /]

Mitä ilotulituksen ilmansaasteisiin tulee, niin tottahan se on, että ne saastuttavat aika turhaan, kun verrataan esimerkiksi johonkin työmatkaliikenteeseen tai muuhun – ei ole itseasiassa merkitystä sillä kuinka pieni yksittäinen saastutus on, vaan sillä kuinka tarpeellinen se on.

Saas nähdä montako ilotulituksen aiheuttamaa tulipaloa, fyysistä vammaa tai ilkivallan tekoa tämän vuoden vaihteen tienoilla tapahtuu. Melkopaljon uskoisin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s