Mikä nuorilla, se myös aikuisilla

Yhdeksäsluokkailaiset kertovat Hesarissa millaiset teinit eivät sovi joukkoon ja aiheuttavat toimillaan hankausta teinien parissa (linkki juttuun). Aika arvattava ja tuttu lista jo vuosien takaa. Esimerkiksi mitään valtavirran stereotypioista poikkeavaa harrastusta, kuten fantasiakirjallisuus, lukeminen, partio, WoW ja jousiammunta. Tähän mennessä ei mitään erikoista, paitsi tuo fantasiakirjallisuus lähinnä, kun sehän on erittäin muodikasta nykyään ja jutussa mainitaan, että teinien pitäisi ainakin musiikin kohdalla seurata orjallisesti muotia. ehkä nämä jutut vain eivät ole loogisia.

”Ei saa olla mitään mieltä”, sanotaan Hesarin jutussa puhuttaessa aatteista  ja poliittisista suuntauksista. Tämä jos mikä on huolestuttavaa ja tähän pitäisi saada jotenkin muutos. Milloin ihmiset oppivat ja löytävät omat perussuuntauksensa asenteissaan, jos ei juuri teini-iässä? Aktiiviset kannanotot ja jatkuva diskurssi sekä ajankohtaisista ongelmista että yhteiskunnallisista peruskysymyksistä pitäisi olla suosittua ja muodikasta. Aikuisena ei enää ole kouluun ja koulukavereihin verrattavaa foorumia harjoitella diskurssin taitoja sekä testata omia näkemyksiensä validiutta – Eduskunta tai kunnanvaltuusto eivät ole mitään opiskelupaikkoja.

On jossain määrin ymmärrettävää sekä Kauhajoen että Jokelan ampumavälikohtausten seurauksena, että erikoisempia aatteita, kaikkea niihin liittyvää sekä näiden kannattajia syrjitään. Vallitseva pelonilmapiiri iskostaa meidän jokaisen mieliin kaikkien valtavirrasta eroavien aatteiden kannattajien olevan potentiaalisia koulusurmaajia ja muita terroristeja. Tämä kehityssuunta ei ole hyvä, vaan tuottaa niitä todellisia terroristeja meidän yhteiskuntaamme ja kasvattaa muitakin yhteiskunnallisia ongelmia, sen sijaan että korjaisi niitä.

Onneksi Hesarin jutussa mainittuja teini-sääntöjä eivät läheskään kaikki noudata. Meillä on siis toivoa, että omilla aivoillaan ajattelevia ja ajatuksensa julkituovia nuoria on edelleen kehittymässä aikuisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamisen eri tasoille. Riittääkö näitä aivoja käyttäviä ihmisiä ylläpitämään järkevästi nykymuotoista demokraattista yhteiskuntaamme on sitten jo aivan eriasia, sillä demokratiassa ei kuunnella järjenääntä ellei järjellä ole vähintäänkin yksinkertaista äänienemmistöä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s