Miksi digilehti/näköispainos/jtsp?

Tänään hoksasin, että Åbo Underrättelserin digilehti eli näköispainos on vapaasti netissä selattavissa. Pitihän sitä sitten selailla ja harmistua. Tämäkö on se paljon puhuttu trendi lehtien suhteen? Surullista. Digilehden lukeminen on edelleen erittäin vaivalloista ja hidasta, kun pitää vähän väliä siirrellä ja zoomailla miten sattuu, jotta lehteä voi lukea kunnolla ja silloinkin fontti on todella surkeaa laatua – sama fontti nyt ei vain yksinkertaisesti käy painettuun lehteen ja digilehteen.

Miksi nykyisen kaltainen digilehti on keksitty ja mitä hyötyä siitä oikeasti on? Faksimile-lehden ymmärtäisi, jos kyse olisi vanhoista painetuista lehdistä, joita esitellään toisaalta niiden historiallisen tietosisällön, mutta myös ilmiasun vuoksi. Päivän lehden näköisversiolle pystyn keksimään kaksi syytä, kun oikein ponnistelen ja rääkkään aivojani. Ensimmäinen ja todennäköisesti myös se todennäköisin syy on paperilehtien käyttäjien houkuttelu lehden sähköisten palveluiden käyttäjäksi. Tämä syy tosin ontuu niin pahasti heikon käytettävyyden takia, etten oikein itsekään jaksa uskoa siihen. Toinen mieleen tullut syy onkin sitten puhtaasti taiteellinen eli digilehti julkaistaan, koska halutaan saada taittajien taiteelliset näkymykset levitettyä laajemmalle. Tämäkin syy ontuu vähintään yhtä paljon kuin tuo ensiksi mainittu, sillä voihan tavallistakin nettisivua taittaa vaikka uutisjutuittain, jos vain halutaan nähdä vaivaa. Itseäni ainakin virkistäisi joskus nähdä oikeasti taitettuja uutissivuja samanlaisina jutusta juttuun toistuvien templaattien sijasta.

En osaa sanoa, kuinka oikeudenmukainen minä olen tuomitessani koko digilehti-idean romukoppaan vanhentuneita ja uuteen teknologiaan sopimattomia formaatteja palvovien haihatteluna, Åbo Underrättelserin digilehden perusteella, mutta jo ajatustasolla se on minusta kelvoton. Meillä on ollut jo pitkään ruudulta luettavaa lehteä varten sopiva periaatteellinen tekniikka, nimittäin rullamikrofilmit, jotka ovat kaikinpuolin nopeita käyttää – tätä tapaahan hyödynnetään mm. tekstinkäsittelyssä ja PDF-tiedostoissa.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Miksi digilehti/näköispainos/jtsp?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s