JY:n kirjaston lainoista

Keskisuomalaisen yleisönosastolla Jari Järvinen kirjoittaa kirjoja panttaavasta Jyväskylän yliopiston kirjastosta (linkki mielipidekirjoitukseen). Hänen pointtinsa on, että käsikirjastokappaleiden yölainaus ei ole tarpeaksi joustavaa, kun kirjoja saa yölainaan hakea vain kello 17 ja 18 välisenä aikana. Hänen mielestään kirjaston pitäisi joustaa ja antaa kirja hänelle yölainaan jo 16.30, jos se hänellä on kädessä launaustiskillä. Ymmärrän kyllä, että nykyinen yölainakäytäntö on hieman hankala, mutta ei se joustavuutta lisäämällä miksikään parantuisi, päinvastoin – jos Jari saisi kirjansa jo 16.30, niin äkkiä olisivat muut mankumassa ”etkö nyt voisi minun kohdallanikin joustaa, kun kello on jo 16.20 ja Jarinkin kohdalla joustit” ja niin edelleen, kunnes joustoja haettaisiin jo keskellä päivää.

Järkevin yö-/viikonloppulaina käytäntö olisi, että ne varattaisiin päivää tai paria aikaisemmin – kuten ennen tehtiin – ja noudettaisiin kirjastosta vaikkapa kello 17 alkaen. Ja jos varattua kirjaa ei olisi haettu, vaikkapa kello 1745 mennessä, annettaisiin se ensimmäiselle sitä haluavalle. Mielestäni tämä olisi kaikista selkein ja reiluin vaihtoehto ja myös käytännöllisin, jos yölainoja voisi jonottaa ellei heti saa lainaksi tarvitsemaansa kirjaa.

Oikeastaan käsikirjaston lainoja pahemman ongelman muodostavat ns. virka- ja laitoslainat, jotka tarkoittavat käytännössä, että yliopiston henkilökunnan jäsen voi lainata minkä tahansa teoksen kirjaston kokoelmasta kuudeksi (6)  kuukaudeksi  yhtäjaksoisesti ja uusintakelpoisesti. Tämän virkalainaoikeuden selkeitä väärinkäytöksiä tapahtuu eritoten bio- ja ympäristötieteiden laitoksen kohdalla, jonka henkilökunnalla on jo vuosien ajan ollut tapana omia omiin kirjahyllyihinsä kirjastoon hankitut oppikirjat. Käsittääkseni yliopiston kirjastoon hankitut oppikirjat on tarkoitettu ensisijaisesti opiskelijoiden käyttöön, mutta laitokset ahmaisevat ne helposti sisuksiinsa eivätkä opiskelijat niitä sen jälkeen näe.

Yksittäiset oppikirjat luonnontieteissä ovat melkoisen hintavia – omaan hyllyyn ostetuista olen saanut maksaa keskimäärin yli 60 € kappaleelta. Kirjojen hintavuutta edelleen kasvattaa se, että niistä ei välttämättä käsitellä kursseilla kuin muutamia kymmeniä sivuja, jolloin oppikirjojen kirjastokappaleiden saatavilla olo helpottaisi huomattavasti pienellä opiskelijabudjetilla toimeentulemista.

Sekä käsikirjaston yölainauksista että yliopiston henkilökunnan rajoittamattomasta virkalainausoikeudesta on keskusteltu yliopiston kirjaston kanssa vuosien saatossa useampaankin otteeseen, mutta kumpaankaan ei yliopiston kirjaston taholta ole tiettävästi oltu valmiita tekemään muutoksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s