Yle-maksu antaa kävellä kadulla

Keskustelu Ylen rahoituksen oikeasta toteuttamistavasta ja sen suuruudesta velloo edelleen ja hyökkäykset puolelta toiselle ovat erittäin tavallisia. Pitkään pidettiin TV:tä katsomattomia ja sen takia maksusta yleisönosastoilla nurisevia valehtelijoina, koska kaikkienhan on pakko istua päivät pitkät töllöttämässä televisiota esimerkiksi lenkkeilyn ja kirjojen lukemisen sijasta. Onneksi tätä argumenttia ei ole enää vähän aikaan osunut silmiini – olisin varmaan jo kuollut nauruun.

Suomen Kuvalehden toimittaja Susan Heikkinen kirjoittaa blogissaan, että jokainen suomalainen käyttää Ylen palveluita, koska Ylen palvelut ovat demokratiaa. Tokihan puolueeton ja absoluuttisen todenmukaisia uutisia julkaiseva taho ehdottomasti on merkittävä osa demokratiaa, mutta mitä demokratiaa ovat True Bloodit, Kotikadut ja muut roskat. Entä kuinka demokratiaan sopii, että jokaisen kansalaisen olisi pakko kannattaa jotakin TV- ja radioyhtiötä, joka ei kuitenkaan ajaisi hänen oman poliittisen kantansa asiaa? Eikö demokratiaan kuulu oleellisena osana myös vapaus valita vaikutuskeinonsa ja tukensa kohteet? Kyse ei sentään ole todellisuudessa merkittävästä yhteiskunnallisesta tukipilarista, vaikka niin kovin usein yritetään uskotella.

Kirjoituksessaan toimittaja Heikkinen tyrmää suoran budjettirahoituksen todeten seuraavaa

Viestintäministeri Suvi Lindénin (kok) viimeviikkoinen kanta, budjettirahoitus, vaarantaisi kuitenkin yhtiön puolueettomuuden. Kuvitteleeko joku, että Yleisradion ajankohtaisohjelmilta olisi odotettavissa kovinkin ärhäkkää kulloisenkin valtapuolueen (eli ruokkivan käden) etujen vastaista yhteiskuntakritiikkiä?

Toimittaja on joko tarkoituksella unohtanut – tai paljastanut vahingossa tietämättömyytensä siitä faktasta – että tälläkin hetkellä TV-maksun suuruudesta päättävät viimekädessä valtapuolueet, koska lain mukaan päätösvalta kuuluu Valtioneuvostolle. Tulevaisuudessakin valtiollisen toimijan ylin päätäntä/rahoitusvalta on vahvasti valtionjohdon käsissä oli sen rahoituksen keruumekanismi mikä tahansa, sillä mikä muu taho olisi demokratiassa oikeutettu (ja yhteiskunnasta riippumaton) tekemään päätöksiä kaikkia sitovista pakollisista maksuista.

Järkevin ja oikeudenmukaisin Ylen rahoituksen malli olisi viedä rahoitus niin minimiin, että vain oleelliset elintoiminnon säilyisivät hengissä. Eihän mikään muukaan julkista rahoitusta nauttiva taho saa mellastaa miten tahtoo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s