2020-luvun naurettava kolikko

Suuren ja mahtavan Aalto yliopiston opiskelijat ovat luoneet naurettavan prototyypin 2020-luvun kolikosta. Kuvat tuosta kolikkoprotyypistä löytyvät Markkinointi & Mainonta lehden jutusta. Älkää tikahtuko naurusta.

Ensinnäkin kannattaako enää luoda uudenlaista kolikkokonseptia, kun käteismaksamisesta väistämättä siirrytään kortti (tms. konsepti) maksamiseen. Järkevämpää olisi ollut kehitellä 2020-luvun maksukortti kaikkine tärkeine ja elämää helpottavine ominaisuuksinensa.

Miksi ihmeessä kolikossa täytyy olla led-valaistus? Tämä tekniikalla kuin tekniikalla toteutettuna kasvattaa turhaan, tai ainakin minimaalisen hyödyn vuoksi, kaikenpuolista resurssien tuhlausta. Olisiko kolikko kelvollinen valaistuksen vaurioiduttua?

Itsensä puhdistava antibakteerinen pinta kuulostaa ihan kivalta ja käytännölliseltä idealta, kun kolikothan ovatkin niin kovin sottaisia nykyään. Tämä tietysti vetoaa kaikenmaailman puhtausfriikkeihin ja tartuntatautihysteerikkoihin, joten ehkä se toisi näennäistä turvallisuuden tunnetta kaupankäyntiin. Tietysti kolikkojen antibakteerinen ja itsensä puhdistava pinta olisi merkityksellinen vain, jos myös muut pinnat (ml. ilma ja tuotteiden pakkaukset) olisivat 2020-luvun kauppapaikoissa vähintäänkin antibakteerisia.

Muotoilu tuossa kolikossa on kyllä aivan paikallaan, sillä nykykolikot ovat, luultavasti automaattien toiminnan helpottamiseksi, varsin yksitoikkoisia muotoilultaan ja väritykseltään.

Esitetäänpä sitten oma konsepti maksuvälineestä, mutta 2020-luvun sijasta 2040-luvulle:

 • Fyysinen olomuoto:
  • nykyisen luottokortin muotoinen ja kokoinen taipuisa kortti
  • pinta naarmuuntumatonta ja itsensä puhdistavaa materiaalia
  • särmät pyöristetty siten, etteivät ne vahingoita ihoa tai muuta materiaalia (käyttöturvallisuus painottomassa tilassa)
 • Toiminnot:
  • henkilöllisyystodistus / passi / ovikortti / sähköinen kirjautuminen
   • henkilön perustiedot painettuna korttiin ja luettavissa sähköisesti kortin sirulta.
   • kortin etäluenta rajoittuu tiettyihin perustietoihin (esim. matkalipun numero)
  • maksuväline:
   • luottokorttina
   • reaaliaikaisena maksukorttina
   • mahdollisuus tallettaa korttiin pieniä summia rahaa (?)
 • Käyttäjä todennetaan pin-koodilla sekä sormenjäljillä tai iirisskannauksella  (sisältyvät korttiin) ja tarvittaessa palveluiden mukaan myös lisäksi vaihtoehtoisilla tavoilla.

Edellä kuvatunlainen kortti voisi olla periaatteessa myös viestintävälineen “sim-kortti”, jolloin joka paikassa ei tarvittaisi erillistä lukijaa, vaan kortin tiedot välittyisivät viestintävälineen kautta sähköisesti. Kortti voisi olla kiinnitettynä viestintävälineen selkäpuolelle, siten että sen pintaan painetut henkilötiedot voisi tarkistaa korttia irrottamatta ja kortin etäluku RFID-periaatteella olisi mahdollista ongelmitta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s