Ranska yrittää sensuroida historian

Aamulehti kertoo järkyttävästä ranskalaisesta lakialoitteesta. Aloitteen mukaan esimerkiksi kiusallisen julkisuuden kohteeksi joutunut voisi velvoittaa lehdet poistamaan häntä käsittelevät jutut arkistoistaan tietyn vuosimäärän jälkeen.

Tietojen salaileminen, on salailun syynä kuinka hyvät ja jalot periaatteet tahansa, on lähes aina kivetty tie kohti helvettiä, sillä salailu tuo mukanaan väärinkäytökset, epäoikeudenmukaisen vallankäytön ja manipulaation. Miksi joku toinen olisi oikeutettu menneisyytensä puhdistamiseen, kun jonkun toisen kohdalla sitä ei voitaisi yhteiskunnallisten syiden takia kuitenkaan toteuttaa ilman perusteetonta riskiä?

Internet on iso paikka, eikä yksittäisen maan, edes Ranskan, lainsäädäntö pysty hallitsemaan sen tietovarantoja. Jos ranskan lakialoite saa tukea ja muodostuu laiksi, perustetaan varmasti sopivasti Ranskan ulkopuolisiin maihin ranskankielisiä “Tätä et voi lukea Ranskan lehdistöstä” –palveluita, joihin on koottu lain nojalla poistettu aineisto. Jos jotain, mille on kysyntää, yritetään saada pois, se vain siirtyy ja muuttuu entistä kontrolloimattomammaksi.

Mielenkiintoista on, että lakialoitteen valmistelussa mukana olleen Albéric Guigoun mukaan itse tiedon saatavuus ei ole se ongelma, jota lailla pyritään ratkaisemaan. Todellinen ongelma on kuulemma huonojen ja kielteisten uutisten taipumus näkyä hakutuloksista verrattaen korkealla niiden aikanaan saaman julkisen huomion takia. Olenko ainoa, jolle tulee tässä kohtaan mieleen lapsiporno-sensuuri? Sensuroidaan lailla se, mitä ei haluta kansalaisten saavan käsiinsä, vaikka todellinen ongelma on kansalaisten huono sivistyksellinen taso, etenkin medialukutaidon kohdalla.

“Oikeus unohtaa”-laki on kuin julkinen anteeksianto ja armahdus, suurpeninteriaatin kirjoittama absoluutio, joka pyyhkii pois kaiken menneen ja sallii huonoon julkisuuteen joutuneen aloittaa jälleen kerran alusta. Vai onko sittenkään?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s