Erimieltä eriasteikoiden kimpussa

Café Strindbergin mediakohu alkaa laantua ja Suomen Kuvalehden Tuomo Lappalainen moittii kollegoitansa kahvilan siirron uutisoinnista Erimieltä-blogissaan. Tavallaan olenkin hänen kanssaan asiasta samaa mieltä, sillä kahvilan siirtäminen sai aivan liikaa mediajulkisuutta valtakunnan tasolla, mutta ehkä meillä vain ei ollut tärkeämpää uutisoitavaa.

Lappalainen rinnastaa kirjoituksessaan koulujen, vanhainkotien ja terveyskeskusten lakkautukset samaan kategoriaan Café Strindbergin siirron kanssa ja kysyy, mikseivät toimittajat ole yhtä voimakkaasti uutisoineet näistä yhteiskunnan peruspalveluista kuin yläluokkaisesta kahvilasta. Tämä rinnastus on sopimaton, koska em. asiat ovat aivan eri asteikoilta. Ja mitä Lappalaisen kysymykseen tulee, niin ovat nämäkin aiheet saaneet julkisuutta aivan yhtä lailla omassa viiteympäristössään. Se nyt vain sattuu olemaan puhdas totuus, ettei joku pikkukoulu jossain paikassa X ole läheskään yhtä montaa lukijaa koskettava asia kuin normaalia räkälää parempitasoisen kahvilan lopetus/siirto pääkaupungissamme – tasokkaita kahviloita tässä maassa on edelleen ja syystäkin vähemmän kuin kouluja, vanhainkoteja yms.

Mitä kahvilan puolesta puhujiin tulee, niin mikseivät julkisuuden henkilöt, poliitikot ja toimittajat saisi omalla osuudellaan puolustaa itselleen tärkeää kahvilaa tai aatetta, kunhan eivät sotke sitä ammatilliseen toimintaansa. Näin ollen en kyllä ymmärrä miksi julkisuudessa on kritisoitu ministereitä ja kansanedustajia – tuskin heitä kritisoitaisiin, jos olisivat niin ikään yksityishenkilöinä kirjoittaneet nimensä adressiin oman kyläkoulunsa puolesta. Oleellista on, että vaikuttajien tulee antaa tukensa yksityishenkilöinä, sillä muutoin sekä hallinnon että median tasa-arvoisuus ja riippumattomuus vaarantuvat.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Erimieltä eriasteikoiden kimpussa

  1. Strindberg onnistui saamaan viestinsä mediassa läpi mainiosti. Ilmeisesti PR-puoli on hyvin hallussa. Huomattavasti vähemmän huomiota sai Café Engelin taannoinen sulkeminen — kahvila oli mielestäni Strindbergiä tasokkaampi, vaikka julkimot eivät käyttäneetkään sen pöytiä kohtauspaikkanaan.

    Muuten: myös Helsingissä lakkautetaan kouluja, Kelan toimipisteitä ja muita julkisia palveluita. Näidenkään lakkauttamiset eivät tunnu toimittajia juuri kiinnostavan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s