Ihmisten kaupunki

Kenen kaupungissa elämme?, kysee Paloma Hannonen (vihr.) Keskisuomalaisen yleisönosastolla kritisoiden toimia ja pyrkimyksiä tehdä kaupunkikeskustoista valtaosalle ihmisiä viihtyisempiä ja siistejä alueita, joilla tavallinen ihminen voisi kulkea ja viettää aikaa pelkäämättä kerjäläisiä tai tuntematta tarvetta oksentaa kaljan ja kusen lemun takia.

Ei ole keneltäkään pois, että odotamme kaikkien kaupunkikeskustoissa ja puistoissa liikkuvien ja aikaa viettävien osaavan käyttäytyä yhteiskunnan normien ja säädyllisyyden mukaisesti. Kaupunkitila kuuluu kaikille, jotka osaavat käyttäytyä.

sotkua Oheisen kuvan kaltaista normeista vapaata , ihanaa ja ongelmatonta kaupunkikuvaako Hannonen et co. haluavat kaupunkikeskustoihin? Ihmisten kannattaisi joskus kävellä keskustassa aamulla, kun kadunlakaisijat vasta aloittelevat suurta urakkaansa  – se on hyvin valaiseva kokemus.

Ilkeämielinen kirjoittaja voisi esittää kysymyksiä seuraavaan tyyliin: Kuinka monta vanhusta saisi paremman hoidon, jos katuja ei roskattaisi? Kuinka paljon lasten ja nuorten tukemiseksi voitaisiin tehdä, jos kadunlakaisijoita ei tarvittaisi näin paljon?

Mitä tulee kerjäämisen kieltämiseen, niin se ei ole ongelman lakaisemista maton alle, vaan ongelman siirtämistä niille, joiden ratkaistavaksi ongelma oikeasti kuuluu. Suomalaisten ei tarvitse kerjätä meidän tukijärjestelmämme vuoksi ja ulkomailta Suomeen tuotetuiden kerjäläisten ongelmien ratkaisu taas kuuluu lähtökohtaisesti heidän kotimaalleen – heidän ongelmia voi valtio tietysti auttaa rajoitetusti, mutta vain lähtömaassa.

Niin ja kerjäläiset eivät myöskään ole kovin harmittomia. Sekä kotoperäisistä että maahan tuotetuista kerjäläisistä löytyy aika agressiivistakin porukkaa – kaikki eivät tyydy vain istumaan kadunkulmassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s