ARGH Firefox-testausta

Päätinpä taas antaa hetkeksi mahdollisuuden Firefoxille. Olin jo etukäteen melko varma, että tämäkin kokeilu tulisi loppumaan lyhyeen  – jo kuukauden kuluttua olisin taas Operan parissa.

Ei mennyt kuukautta, ei mennyt viikkoa, ei mennyt päivää, ei mennyt tuntia. Nyt minä taas muista, miksi joka kerta tähän mennessä olen aina palannut Opera-käyttäjäksi. Sitä plug-in –helvettiä ei vain jaksa.

Jokaisen yksinkertaisenkin asian tekemiseen tarvitaan plug-in tai sen päivitys ja asetuksien säätäminen sekä uudelleen käynnistys. Firefoxissa ei ole edes mainosten suodatusta vakiovarusteena, vaan sekin pitää ladata erikseen.

Ja mitä tulee FF:n oletus käyttöliittymään, niin tilaa vievempää ja monimutkaisempaa käyttöliittymää saa todellakin hakea. Edes Internet Explorerin käyttöliittymä ei ole niin arkaainen kuin Firefoxin. Tiedän kyllä, että monia kauniita käyttöliittymiä on saatavilla, jälleen kerran, erikseen asennettavana.

Entä sitten kirjanmerkit? Niin kirjanmerkit, joiden katsominenkin vaatii vähintään kaksi klikkaamista (ja kolmannen kirjanmerkin avaamiseksi) ellei sitten halua käyttää tilaa vievää turhaketta eli erillistä kirjanmerkkipalkkia – joka ihmekyllä on valmiiksi asennettuna. Niin ja tämä uusin suomeksi julkaistu (3.6.13) FF ei edes suostunut lataamaan kirjanmerkkejä muista selaimista, vaikka toiminto onkin olemassa.

Ja mitä ihmettä ovat ne oletuksena näkyvät RSS-syötteet kirjanmerkkipalkissa? Kukaan oikeasti uutissyötteitä käyttävä tuskin haluaa omaa kokoelmaansa sotkemaan ns. esiasennettuja RSS-syötteitä ja muille taas nämä syötteet ovat lähinnä epämukavuus, josta pahimmassa tapauksessa ei edes pääse eroon käyttäjän heikkojen ATK-taitojen takia. RSS-syötteet ovat keskivertokäyttäjille edelleen niin tuntematonta aluetta, että itse en laittaisi niitä mihinkään oletuksena päälle.

Ilmaiset vinkkini suunnittelijoille

Täysipäiväisistä nörteistä on ehkä hauskaa kasata internetselaimensa palasista ja kilpailla kavereidensa kanssa selaimen ulkonäöstä ja lisäosien mahdollisista erikoisominaisuuksista, jotka ehkä tuovat prosentin ajansäästön jossain toiminnossa X – mikä sitten tuhlaantuukin moninkertaisesti plugien asenteluihin, päivittelyihin ja säätelyyn.

Normaali Internetin käyttäjä haluaa internet-kokemuksen, joka on ennen kaikkea ongelmaton, luotettava ja riittävä ilman mitään lisäosien hankkimista aivan arkipäiväisiin askareisiin ja  “päivitä plug-in XYZ”-jännitysmomenttia.

Mieleeni tuli juuri varsin kuvaava vertaus: Firefox on kuin köyhän miehen auto, jossa kaikki jarruista alkaen ovat lisävarusteita.

Miksi Firefox-kultissa ihaillaan ja palvotaan niitä toimimattomuuden piirteitä, joita Microsoftissa aikanaan pilkattiin  ja haukuttiin? Miksi “Selain on käynnistettävä uudelleen”- ilmoitus on kuin orgastista huumetta Mozilla-kansalle?

Firefox voisi olla varteenotettava kilpailija nörttikäyttäjien ja pakotettujen käyttäjien ulkopuolellakin, jos selaimen vakiovarusteet olisivat riittävät tavallisen käyttäjän tarpeisiin ja ehkä vähän niistä ylitsekin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s