Urheilijoista kemianteollisuuden mannekiineja?

Harvoin luen urheilusivuja. Itse asiassa en koskaan, ellei siellä ole mahdollisesti joku tuttu tai sitten joku harvinainen tapahtuma, joka sattuu kiinnostamaan. Normaalit urheilu-uutiset menevät siis silmien ohi ja hyvä niin, sillä enhän minä urheilulta mitään ymmärräkään. Tällä kertaa minun silmiini kuitenkin sattui jäämään Hesarin otsikko: “Tutkija Videman puoltaa dopingin vapauttamista” (HS 21.4.2011).

Jutun mukaan Tapio Videman haluaisi sallia kilpaurheilussa dopingin, koska tälläkin hetkellä se on vain osa doping-tapauksista paljastuu ja salaillun dopingin terveyshaitat ovat oletettavasti suuremmat verrattuna tilanteeseen jossa doping-aineiden käyttäjä voisi vapaasti hankkia parhaimman ohjauksen doping-aineiden käytölleen.

Videmanin argumentit ovat luultavasti ihan päteviä, mutta onko doping-aineilla tehostetussa kilpailussa enää oikeastaan minkäänlaista mieltä. Ihmiset eivät enää kilpaile toisiaan vastaan, vaan kilpailevat siitä kenen sponsorilla on varaa hankkia tehokkaimmat litkut. Videman tavallaan sanoo “Doping-testauksen tila ja tulevaisuus – illuusiosta realismiin” –kirjoituksessaan urheilukansa haluaa tällaista. Onko siis niin, että urheilunystävät keskimääräisesti eivät välitä siitä katsovatko he sponsorin mainosta vai oikeaa urheilua?

Millaisen arvomaailman me oikein haluamme jättää perinnöksi jälkipolville? Haluammeko kertoa heille, että on oikein käyttää ylimääräisiä aineita – ainakin virheellisesti käytettyinä vaarallisiakin – puhtaasti tarpeettomaksi ylellisyydeksi luokiteltavan kansanhuvin vuoksi? Haluammeko viestittää heille, että kaikki säännöt, joiden rikkomista ei voi jälkikäteen jok’ikinen kerta osoittaa, ovat hyvällä omalla tunnolla poistettavissa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s