Tarpeetonta valinnanvapautta

Nettilehti Tietokone.fi kertoo sivuillaan Icannin vapauttaneen kokonaan ylimmän tason domain-nimet (linkki uutiseen), tämän seurauksena käytännössä mikä tahansa nimi kelpaa nettiosoitteen päätteeksi. Mitähän iloa tästä nyt sitten oikeasti onkaan? On totta, että tämä on markkinointiporukan toiveiden täyttymys, kun sloganeista ja muista latteuksista saa vastaisuudessa muotoiltua nettisivujen osoitteita. Mitään muuta “hyötyä” en sitten näekkään, kun osoitteista tulee entistä hankalampia muistaa, hahmottaa ja arvata.

Nykyään on suorastaan itsetarkoitus korostaa ja lisätä valinnanvapautta käytettävyyden ja jopa lopputuloksenkin kustannuksella. Valinnanvapaus on toki hyvä ja kunnioitettava päämäärä, mutta väärissä paikoissa ja liiallisena on siitä vain haittaa. Internet-osoitteissa minusta valinnan varaa pitäisi varata vain alemman tason domaineihin. Maatunnuksetkin pitäisi jakaa alakategorioihin (vakiot kaikkialla), kuten on tehtykin esimerkiksi Iso-Britanniassa ja USA:ssa. Niin ja merkistönä perinteinen 7 bittinen, jotta erikoisempien merkkien käyttäminen mm. phishingissä vaikeutuisi.

On aivan pakko näin lopuksi todeta, kun tuolla linkatun uutisen kommenteissa joku trolli jo valitti ettei netti ole oikea sana, että mielestäni netti on nykykielessä aivan korrekti sana siinä missä mikä tahansa muukin. Ei sitä ehkä Agricolan sanastoista löydy, mutta ei sen 2010-luvulla käytössä olleena sieltä tarvitse löytyäkään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s