Nyt mietityttää : Muovien kierrätyskelvottomuus

DSCN2826Suomessa kierrätetään kotitalouksien paperit, lasit, kartongit ja metallit, mutta kotitalousjätteistä ehkä suurin yksittäinen ryhmä eli muovit jäävät kuitenkin kierrättämättä. Virvoitusjuomapullojen kierrätys on vasta alku, joka ei kuitenkaan riitä mihinkään. Tämä on itsestään selvää, kun katsoo ja ajattelee kuinka paljon pakkausmuoveja tulee ostosten mukana kotiin.

Yleisin perustelu muovien jättämiselle kierrätysjärjestelmien ulkopuolelle on niiden kierrättämisen vaikeus, kun muoveja on käytännössä seitsemää eri kategoriaa. Jo vuosien ajan muoveihin on yleensä painettu kierrätysmerkintä osoittamaan mihin muovikategoriaan se kuuluu. Kierrättämisen ei pitäisi olla kovin vaikeaa näiden merkintöjen avulla. Eihän? Osasta muovituotteista merkintä tosin puuttuu edelleen – tai on kategoria 7 eli sekoite – joten niiden kohdalla turvallisin kierrätysmuoto on energiajäte, joka sekin on parempi kuin kaatopaikkajäte.

Toinen suosittu perustelu näyttäisi olevan kotitalousmuovien likaisuus, mikä varmasti on ongelma jossain määrin. Tosin ei se paljoa vaatisi kuluttajalta puhdistaa ne muovipurkit ja –pullot oman tiskaamisen ohessa, niin että olisi puhtaita tuotteita kierrätettäväksi. Puhdistetaanhan sitä peltitölkitkin ennen kierrätykseen viemistä vai annetaanko haisevan tonnikalatölkin lojua tiskipöydän alla viikon tai pari odottamassa metallienkeräykseen viemistä. Energiajätteeseen päätyvien muovien osalta puhdistamista ei tietenkään tarvitsisi tehdä.

Kotitalouksien muovin on parempi päätyä energiajätteeseen kuin kaatopaikoille, kunhan jätteenpoltto tehdään moderneissa voimalaitoksissa, joiden päästöt ovat valvottavissa ja hallittavissa. Saadaan edes jotain jotain hyötyä jätteestä pelkkien kustannuksien sijasta. Ensisijaisesti muovit pitäisi tietenkin kierrättää ja kierrätyksessäkin pitäisi pyrkiä siihen, ettei kierrätystuotteiden arvo heikkenisi kierrätyksen kuluessa. Tällä tarkoitan sitä, ettei kierrätystuotteesta tulisi jotain tarpeetonta krääsää, joka sitten loppusijoitetaan kaikessa hiljaisuudessa jonnekin.

On selvää, etteivät kaikki ihmiset jaksa, viitsi tai pysty lajittelemaan ja/tai pesemään muovijätteitään riittävällä tarkkuudella, joten myös heidät pitää huomioida loppuratkaisussa tai kierrätystä ei tapahdu lainkaan. Kierrätyksen pitäisi ainakin ensialkuun olla vapaaehtoista ja toteutettu kootusti kaupunginosittain ja kauppakeskuksissa. Puhdasta ja lajiteltua palautusmuovia varten olisi kategorioiden 1-6 mukaiset palautuslaatikot. Oma, oletettavasti iso, laatikkonsa pitäisi sitten olla kategoriaa 7 ja puhdistamattomia muovituotteita varten.

Suositeltava video, joka liippaa aihetta on Waste = Food.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s