Jos haluat vähintään päivän vanhoja uutisia, tilaa Hesari

Tänään tuli ensimmäinen numero viiden viikon Hesari-tilauksestani. Ensimmäinen viikko tosin on ilmaista koeaikaa – koeajan voi kuka tahansa tilanta osoitteesta http://kokeile.hs.fi/. Päätin siis antaa valtakuntamme ykköslehdelle vähän pidempikestoisen mahdollisuuden vakuuttaa minut. Ei vakuuttaminen ainakaan alkanut kovin lupaavasti. Kaikki uutiset ovat tietenkin  ainakin päivän vanhoja, kuten printtilehdeltä voikin odottaa. Kulttuuri-, tiede- ja mielipideosastot olivat oikeastaan ne oleelliset osastot, joilla oli minulle tuntematonta materiaalia.

Printtilehti ei voi tietenkään kilpailla Internetin nopeaan tiedonvälitykseen keskittyvien mediatoimijoiden kanssa, joten kilpailuvaltit on haettava jostain muualta. Printtilehden ainoat kilpailuvaltit tällä hetkellä taitavat löytyä juttujen taustoittamisesta – johon on enemmän aikaa julkaisunopeuden ollessa hitaampi – ja kulttuurin sekä mielipiteiden kaltaisissa erikoisosastoissa.  Nähdäkseni sanomalehtien yksi suurimmista ongelmista liittyy kiinteästi tärkeimpään kilpailuvalttiin. Monet lehtijutut ovat aivan selvästi liian pitkiä ja rönsyileviä tyyliltään, jotta nykynuoriso vaivautuisi niitä lukemaan. Minulle kirjallisuutta harrastavana pitkienkin juttujen lukeminen onnistuu helposti, etenkin jos ovat mielenkiintoisia, mutta pakko tunnustaa monen yleissivistyksen kannalta oleellisen pitkän jutun lukeminen jää vain otsikoiden silmäilyn tasolle. Lehtien pitäisi pyrkiä tiivistämään juttuistaan oleelliset asiat ja jättää toisarvoiset seikat huomiotta. Hyvä esimerkki tarpeettoman pitkästä kirjoituksesta löytyy tämän päivän (6.3.2012) Hesarin B1-sivulta. Vladimir Putinin vaalivoiton uutisointi olisi aivan helposti mahtunut puoleen nyt käytetyn koko sivun sijasta. B4 sivulla oleva juttu R-kioskien omistajanvaihdoksesta on myöskin kyseenalaisen pitkä, mutta ehkä se selittyy R-kioskin kuulumisella Sanoma-konserniin.

Hesarin ulottuvuuksien muuttuminen tabloidiksi on erittäin hyvä uutinen, sillä taas kerran jouduin toteamaan normaalin kirjoituspöydä olevan aivan liian iso täyskokoisen lehden lukupaikaksi. Toivottavasti muutoksen yhteydessä puututaan myös ylettömän suuriin kuviin ja tarpeettoman pitkiin juttuihin. Luultavasti muutoksenkin jälkeen Hesarin lukija joutuu sotkemaan sormensa musteeseen ellei silitä sanomalehteä ensin. Mustat sormet ovat ehkä viehättävintä mitä painetuilla lehdillä on tarjota – toisena tulevat rinta rinnan paperin ja musteen tuoksut toisiinsa sekoittuneena.

Olen muuten edelleen sitä mieltä, että sanomalehtien paras osasto on kuolinilmoitusosasto =)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s