Aito osoitekirja!

Osoitekirjoja on nykyään monenlaisia. Löytyy sekä perinteisiä painettuja kirjasia että sähköisiä “kirjoja”. Sähköisten osoitekirjojen käyttämistä on nykyään käytännössä mahdoton välttää, koska esimerkiksi kännykässä ja sähköpostissa sellaiset ovat melkeinpä kiinteä osa käytettävyyttä – olisi hyvin vaikea enää nykypäivänä kuvitella näpyttelevänsä kännykkään kaverinsa numeron joka ikinen kerta hänelle soittaessa. Sehän olisi suorastaan epäkäytännöllistä ajantuhlausta! Tähän sitten sähköisten osoite- ja puhelinmuistioiden käytännöllisyys sitten loppuukin, ainakin yksityiskäytössä. Jaetussa käytössä elektroninen osoitekirja on toki parempi, mutta vain sen takia että sen tietoihin voi päästä samaan aikaan käsiksi useammasta paikasta. Ehkä tällä pad-aikakaudella kehitetään osoitekirja joka mahdollistaa kentistä ja aakkosista vapaan elektronisen osoitekirjan – ehkä perusosoitekirja tiedot kirjoittamalla kenttiin, mutta sitten niiden päälle ja ympärille voisi raapustaa “kynällä” huomioita ja symboleita.

Hyvin suunniteltu kirjamallinen osoitekirja on erittäin näppärä käyttää. Valitettavasti hyvin suunniteltuja ei enää kovin helposti löydä. Monen vuoden etsinnän jälkeen löysin Jyväskylän Sokokselta noin 18 euroa maksavan Paperblanks-osoitekirjan.  Valitettavasti valmistajan sivuilta ei löydy kuvia itse osoitekirjan sisäsivuilta, mutta kuluvan kauden malliston tyylikkäitä muisti- ja osoitekirjojen kansia sieltä voi tutkailla. Osoitekirjani mitat ovat 13cm x 18cm x 2cm eli koko on varsin kätevä laukussa, repussa tai jopa tarvittaessa takin taskussa mukana kulkevaksi osoitekirjaksi. Sivuja tässä kirjassa on valmistajan mukaan 144 (en ole laskenut) ja jokaiselle sivulle on varattu tiedon kolmea henkilöä / yritystä kohden. Jokaisen henkilön kohdalta löytyvät seuraavat rivit: nimi, osoite (kolme riviä; yhdelle riville mahtuu hyvin suomalainen osoite postitoimipaikkoineen), lankapuhelinnumero, kännykkänumero ja sähköpostiosoite. Marginaalissa on vielä hyvin tilaa symboleille.

Kirjamallisen aidon osoitekirjan salaisuus piilee mahdollisuudessa kirjoittaa henkilön kohdalle määrämuotoisen tiedon (kuten osoitteet, numerot, syntymäajat) ja epämääräisen tiedon lisäksi myös paljon sellaista, mitä kirjoitetaan vain tilapäisesti tai mitä ei vaivauduta kokonaan kirjoittamaan kontekstin ilmiselvyyden vuoksi. Toki moneen sähköiseenkin osoitekirjaan on mahdollista luoda uusia kenttiä ja kirjoittaa myös huomautuksia muotoilemattomana tekstinä. Mutta mitenkähän näiden tietojen sisäistäminen yhdellä silmäyksellä, ilman tabien vaihtelua tai scrollailua, onnistuu? Entä kuinka normaalista kirjaimistosta poikkeavat merkinnät, kuten vaikkapa puhelinnumeron osan alleviivaus (jos vaikka loppuosa on sisäpuhelimen numero), onnistuvat? Entä posti it –lapun tapainen toiminto, jolla laitetaan vain kerran käytettävä osoite muistiin henkilönkohdalle poistettavaksi heti käytön jälkeen. Tai entäs jotkut muut täysin odottamattomat satunnaiset merkinnät joita kukaan meistä ei vielä tällä hetkellä osaa ajatella. Myönnän kyllä, että esimerkiksi osoitteen kopioiminen toiselta toiselle henkilölle (esim. perheen muuttaessa) on paperilla hitaampaa, mutta se on myös minun käytössäni aika harvinaista – en ole tainnut tehdä vielä kertaakaan. 

Mitä minulla sitten lukee osoitekirjassani? – Henkilöstä tietenkin riippuen, mutta pääasiallisesti jotakin seuraavista

  • Nimi (mukaan lukien entinen) etunimen (puhuttelunimi alleviivattuna) mukaan järjestettynä
  • Tehtävä & Työpaikka
  • Syntymäpäivä
  • Osoitteet (koti/loma/yms.). (vanhentunut tai epävarma osoite merkitään symbolilla)
  • Puhelinnumerot
  • Sähköpostiosoite (mahdollisesti vanhentunut merkitään symbolilla)
  • Pikaviestimet ja muut nettipalvelut
  • Mahdollinen ristiviittaus toiseen yhteystietoon osoitekirjassa (ei tutuimpien kohdalla tietenkään tarpeen).
  • Soittoajat tai ajat jolloin ei pidä soittaa.
  • Yritysten kohdalla osoitekirjaan merkityt tiedot vaihtelevat suuresti tarpeen mukaan.

 

Tuon minun osoitekirjani saa lisäpisteitä takakannessa olevasta taskusta, jonne olen sijoittanut tukun postimerkkejä ja muutamia pieniä kirjekuoria. Kätevää =)

Oli muuten hankala löytää hyvä osoitekirja. Varmaan muitakin yhtä hyviä osoitekirjoja jostain löytyy, mutta tuo Paperblanks oli ensimmäinen johon törmäsin (ja tämäkin löytö tapahtui netin ulkopuolella). Netistä löytyy monen laista kirjaa ja vihkosta, mutta niiden sisäsivuista ja sivujen lukumääristä aakkosta kohden on erittäin huonosti tietoa. Miksi osoitekirjojen kansista on kyllä upeat kuvat, mutta samalla unohdetaan itse kirjan tärkeimpien osien näyttäminen? Kuinka moni ostaa osoitekirjan vain kannen perusteella miettimättä soveltuuko sen sisältö käyttöön. Sama juttu oli muuten alkuvuodesta etsiessäni kirjepaperia. Lehtiöiden kansista oli kyllä kuvia, mutta kirjepaperista itsestään ei ollut lainkaan kuvia eikä edes kunnollista sanallista kuvausta materiaalista, pinnasta ja kuvioinnista yms.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s