Teemakävelyllä Jyväskylässä I, osa 1: Metsosta Aaltoon

Tämä merkintä on osa Teemakävelyllä Jyväskylässä I: Julkista taidetta -sarjaani ja esittelee 27.4.2012 kävelemäni reitin rasteista numerot 1 – 5 ja ekstrana Ruusupuiston.

Ensimmäinen rasti: Paperia maailmalle.

1_rasti_thumb

Taiteilija: Juhani Rajala.
Sijainti: N 62° 14,E 25° 43,095’
Osoite: Rautpohjankatu 6 (lähellä).

Voisi äkkiseltään sanoa, että tämä on abstraktia taidetta, mutta eihän se ole. Ei ainakaan Metso Paperin pääsisäänkäynnin edessä. Siinähän on aivan selvä paperirulla ja koska kyse on valimosta, se on tietenkin tehty teräksestä =)
Lue lisää taidemuseon sivulta Paperia maailmalle.

Toinen rasti: Rondo

2_rasti_thumb

Taitelija: Anne Alho.
Sijainti: N 62° 14,137’ E 25° 43,231
Osoite: Kuntoportti 3.

Jos edellisen abstraktiudesta saattoi olla montaa mieltä, niin tästä taideteoksesta luultavasti ei voi olla montaa mieltä. Kyse on ehdottomasti abstraktista teoksesta, vaikka se kaukaisesti muistuttaakin antiikin pylväikköjä. Kuvassa mukana näkyy Suomen tivoli.Lue lisää taidemuseon sivulta Rondo.

2_jälkeen_thumb
Toisen rastiin jälkeen oli vielä ihan pakko näpätä kuva Suomen tivolin väriloistosta. Onneksi tivoli oli vielä tähän aikaan aamusta suljettu, joten ei tarvinnut häiriintyä ikävistä ihmisistä ympärillä.

Kolmas rasti: Pesäpalloilija / Sieppari

3_rasti_thumb

Taiteilija: Kari Juva
Sijainti: N 62° 14,086’ E 25° 43,380’
Osoite: Köyhälammen koillisreunalla.

Mitähän tästä teoksesta voisi sanoa. Sopii ainakin paikkaansa, kun noiden taustalla näkyvien puiden takana on pesäpallostadioni. Kuvausrauhaani häiritsi jokin alakoululaisten ryhmä, joka – positiivista kyllä – juoksi lampea ympäri ilmeisesti liikunta tunnilla. Lue lisää taidemuseon sivulta Pesäpalloilija / Sieppari.

Neljäs rasti: Karhu

4_rasti1_thumb4_rasti3_thumb

Taitelija: Kalle Keskinen
Sijainti: N 62° 14,067’ E 25° 43,561’
Osoite: Pitkäkatu 1. PiC- ja L-rakennusten välisellä nurmikolla.

Pieni kiva ohto kiveen veistettynä. Rauhallisena katselee Liikunta- ja Terveystieteellistä tiedekuntaa kohti ja hiljaa mielessänsä pohtii, että koska nuo viitsivät lopettaa tuon metelöinnin. Lue lisää taidemuseon sivulta Karhu.

Neljäs rasti: Extra – Ruusupuisto

4_jälkeen_thumb

Neljännen rastin jälkeen on hieman matkaa seuraavalle rastille, joka sijaitsee Aalto-Museon ja Keski-Suomen museon väliin jäävällä alueella. Sinne mennessä, lähellä Ruusupuiston portaiden yläpäätä on jätetty nurmikon somisteeksi louhittu kivi. Lieko kiven urat oikeita poran reikiä vai onko vain tehty näön vuoksi.

4_jälkeen2_thumb

Ruusupuiston portaiden yläpäässä seisoo siniharmaa tolppa, joka kertoo portaita pitkin astelevan ihmisen pääsevän sekä Keski-Suomen museolle että Aalto-museolle, mutta jättää kokonaan mainitsematta Ruusupuiston, jonka halki portaat kulkevat. Portaiden puolivälistä voi poiketa lyhyelle pensaiden keskelle johtavalle polulle, jonka päästä löytyy penkki ja Ruusupuiston perustamisesta kertova muistokivi.

4_extra1_thumb

Ruusupuiston muistokivi, jonka laatassa on seuraava teksti: JYVÄSKYLÄN PUUTARHASEURA PERUSTI JAAKO LÄNKELÄN JOHDOLLA TÄLLE PAIKALLE RUUSUPUISTON VUONNA 1903.
TÄMÄ PUISTON OSA KUNNOSTETTIIN PUUHA-JAAKON KUNNIAKSI PUUTARHASEURAN TÄYTTÄESSÄ SATA VUOTTA. 13.9.1996.
Sijainti: N 62° 14.052’ E 25° 43,907
Osoite: Keskussairaalantien ja Seminaarinkadun Alvar Aallonkadulle johtavan haaran välissä. Lähin osoite on Alvar Aalonkatu 7.

Viides rasti: Päivö Oksalan muistomerkki, Pro Artibus Humanis

5_rasti1_thumbTaiteilija: Veikko Hirvimäki
Sijainti: N 62 14,010 E 25 43,891
Osoite: Alvar Aallonkatu 7.

Perinteistä mustaa graniittia, mutta muuta perinteistä tässä muistomerkissä ei sitten taida ollakaan. Taustalla näkyy Alvar Aaltomuseon seinustalla oleva, vielä talven jäljiltä kuivillaan oleva, vesiputous. Toivottavasti puhdistavat ennen käyttöönottoa : ) Lue lisää veistoksesta taidemuseon sivulta Päivä Oksalan muistomerkki, Pro Artibus Humanis.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Teemakävelyllä Jyväskylässä I, osa 1: Metsosta Aaltoon

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s