Tuhlausta pakkauksissa

 

IMG_7552Oheisessa kuvassa on saman lääkeaineen eri valmistajien pakkaukset. Ylimpänä on Orionin pakkaus ja lääkeliuska. Alimpana vastaavasti Janssen-Cilagin pakkaus ja lääkeliuska. Molemmat pakkaukset on tehty sisältämään 20 kappaletta 1mg tabletteja  kymmenen tabletin liuskoina. Jostain syystä J-C:n tabletit ovat huomattavasti Orionin vastaavia suurempia. Mielenkiintoista. Tämän postauksen tarkoitus ei ole vertailla tablettien kokoeroa, vaikka sekin olisi varsin hyvä aihe – aihe johon minun pätevyyteni ei riitä.

Miksi pakkauksista tehdään suurempia kuin niiden olisi tarpeellista olla? Esimerkin lääkepakkauksissa Orion on varsin onnistuneesti optimoinut pakkauksen koon sisältöön, menettämättä silti käytettävyyttään. Orionin tiuhempaan pakattu lääkeliuska on yhtä helposti huonompisormistenkin käytettävissä kuin jokin harvempaan pakattu, kuten J-C:n. Käytettävyyden vuoksi siis ei läheskään aina kannata suosia isompia pakkauksia.

Tarpeettoman suurien pakkausten käyttämiseen en keksi kuin kaksi syytä. Valmiita pakkauslinjoja ei voi optimoida useamman kokoisille pakkauksille. Toisaalta taas onhan ainakin lääkeliuskan valmistuskone voitu optimoida pienemmälle tabletille, joten ainakin se voitaisiin optimoida J-C:n tapauksessa sisältämään kaikki 20 tablettia yhdessä liuskassa – liuskan perforoinnille tuskin on tarvetta, liuskan voi palastella tarvittaessa saksillakin.

Pakkausten tarpeettoman suuret koot eivät ole vain esimerkissä mainittujen lääkkeiden ongelma, vaan ne riivaavat myös monia muita aloja. On totta että irtotavaraa on vaikea pakata niin tiivisti automaattisella järjestelmällä, etteikö pakettiin jäisi ylimääräistä tilaa, mutta rajansa se on silti sillä ylimääräiselläkin tilalla.

Turhan suurilla pakkauksilla taitaa olla myös markkinoinnillista arvoa, sillä kenties monet ihmiset jättävät yksikköhinnat tutkimatta ja ottavat sen näkyvimmän tai isoimman pakkauksen vertailematta muiden hieman pimentoon jäävien pakkausten hintoja tai ominaisuuksia. Itse en tunnusta lukeutuvani tähän joukkoon. Luen aina pakkausselosteet ja yksikköhinnat – ehkä jopa liiankin tarkkaan.

Oma lukunsa pakkausmateriaaleissa tuhlaamisesta ovat moninkertaiset pakkaukset joita edelleen harrastetaan joissakin tuotteissa. Esimerkiksi keksejä löytyy edelleen pakattuna kolmeen kertaan, kun korkeintaan kaksi olisi riittävästi. Onneksi käyn yleensä Lidlissä, jossa turhan monikertaisia pakkauksia harvemmin näkee. Onkohan Saksassa kovemmat vaatimukset pakkausten suhteen?  

Kirjoitin aiheesta lyhyen huomautuksen 16.5.2010 otsikolla Pakkaus outous.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s