Teemakävelyllä Jyväskylässä I, osa 3: Kaupungin puistoja

Tämä merkintä on osa Teemakävelyllä Jyväskylässä I: Julkista taidetta -sarjaani ja esittelee 27.4.2012 kävelemäni reitin rasteista numerot 13 – 25.

Kolmastoista rasti: 13_rasti1Portti tulevaisuuteen

Taitelija: Onni Kosonen
Sijainti: N 62° 14,116 E 25° 44,091
Osoite: Wivi Lönnin katu 1

Abstraktia taidetta. Pidän siitä kuinka päällä oleva rautakehikko luo maalaukseen kolmiulotteisuutta. Jotenkin minusta tuntuu, että teos pääsisi paremmin oikeuksiinsa, jos sitä voisi katsella kauempaakin kuin vain Wivi Lönnin kadun toiselta puolen – katu on aika kapea. Lisätietoja teoksesta löytyy Jyväskylän taidemuseon sivulta Portti tulevaisuuteen.

Neljästoista rasti:  E.A. Hagforsin muistomerkki14_rasti1

Taiteilija: Pauli Koskinen
Sijainti: N 62° 14,236 E 25° 44,239
Osoite: Seminaarinkatu 32.

Tämä Lounaispuiston yläreunassa sijaitseva muistomerkki näyttää Seminaarinkadulta katsoen aikalailla abstraktilta veistokselta ja yllättää veistosta tarkemmin tutkivan kulkijan paljastumalla henkilön muistomerkiksi. Noh, onhan tuossa ehkä jotain piirteitä, joita voi pitää musiikillisen toiminnan symboleina, etenkin kun tietää että Hagfors oli seminaarin 14_rasti2musiikin lehtori.
Lisätietoja tästä teoksesta löytyy taidemuseon sivulta E.A. Hagforsin muistomerkki.

 

 

 

 

Viidestoista rasti: Martti Korpilahden muistomerkki

15_rasti

Taiteilija: Pauli Koskinen
Sijainti: N 62° 14,222 E 25° 44,275
Osoite: Seminaarinkatu 32.

Toinen Lounaispuiston kolmesta muistomerkistä on Martti Korpilahden hyvin pelkistetty pystykivi pronssireliefillä. En tohtinut lähestyä muistomerkkiä käytävää lähemmäs, koska puiston nurmikko näytti siltä että se kärsisi pahasti pienistäkin askelista. Niinpä otin valokuvan ja koordinaatit muutaman metrin päästä puiston halki kulkevalta käytävältä. Minun on häpeäkseni tunnustettava, etten ole kovin sivistynyt, koska en ole tiennyt Martti Korpilahdesta mitään muuta kuin nimen. Lisätietoja muistomerkistä löytyy taidemuseon sivulta Martti Korpilahden muistomerkki.

Kuudestoista rasti: P.J. Hannikaisen muistomerkki16_rasti

Taitelijat: Nina ja Alpo Sailo
Sijainti: N 62° 14,226 E 25° 44,285
Osoite: Seminaarinkatu 32.

Tämä hieman Martti Korpilahden muistomerkkiä prameampi rintakuva sijaitsee käytävän toisella puolella samalla kohtaa kuin Martti Korpilahtikin. Toisin kuin Martti Korpilahti, joka katsoo käytävälle päin, katsoo P.J. Hannikainen suoraan edessään olevia pensaita. Miksiköhän patsas on aseteltu näin? Ovatko pensaat kasvaneet jälkikäteen, jos niin miksi? Lisätietoja rintakuvasta löytyy taidemuseon sivulta P.J. Hannikaisen muistomerkki.

Seitsemästoista rasti: Vuonna 1888 puretun vanhan kirkon muistomerkki.17_rasti1

Taitelijat: Pauli Blomstedt ja Gunnar Finne
Sijainti: N 62° 14,287 E 25° 44,509
Osoite: Vapaudenkatu 22.

Cygnaeuksen puistossa entisellä hautausmaalla sijaitseva graniittinen muistomerkki kertoo meille kaupungin historiasta ja siitä kuinka pieni alunperin Jyväskylä oli. Niin pieni, ettei sillä ollut edes omaa seurakuntaa. Kaunis kivi ja hyvä muistutus siitä, ettei Cygnaeuksen puisto ole mikä tahansa puisto, vaan siunattua maata. Lisätietoja muistomerkistä voi lukea taidemuseon sivulta Vuonna 1888 puretun vanhan kirkon muistomerkki.

Kahdeksastoista rasti: Uno Cygnaeuksen patsas.18_rasti1

Taiteilija: Ville Vallgren
Sijainti: N 62° 14,290 E 25° 44,491
Osoite: Vapaudenkatu 22.

Toinen Cygnaeuksen puiston muistomerkeistä on omistettu itselleen Uno Cygnaeukselle, kansakoululaitoksen perustajalle ja seminaarin ensimmäiselle rehtorille. Patsasta katsellessa tulee mieleen erään oppaan kertoma kritiikki. Kriitikot ovat arvostelleet patsaan sanomaa siitä, että naiset esitetään Cygnaeus-kultin palvojina ja miehet sen sijaan itsenäisinä opiskelijoina. Lisätietoa rintakuvasta löytyy taidemuseon sivulta Uno Cygnaeuksen patsas.

Yhdeksästoista rasti: Suomen itsenäisyys 50 vuotta.19_rasti1

Sijainti: N 62° 14,399 E 25° 44,728
Osoite: Gummeruksenkatu 4a (lähin). Kirkkopuiston paraatikentällä.

Tämä muistomerkki kuuluu siihen monien sarjaan, jonka ohi vain kävelee koskaan sen paremmin tutustumatta merkin tarkoitukseen. Itse asiassa ajattelin tuon merkin olevan vain osa paraatiaukion kalustusta. Eräänlainen jalusta tuolle lipputangolle. Tästä muistomerkistä ei näytä löytyvän tietoja taidemuseon sivuilta, ainakaan minä en löytänyt. Kertokaa jos joku on löytänyt.

Kahdeskymmenes rasti: Taipaleen taistelun muistomerkki20_rasti2

Taitelija: Matti Hämäläinen ja Eevert Porila
Sijainti: N 62° 14,406 E 25° 44,750
Osoite: Gummeruksenkatu 4a (lähin). Kirkkopuiston paraatikentällä.

Yksi sekä merkitykseltään että mahtavuudeltaan Jyväskylän suurimpia muistomerkkejä. Toisinkuin joidenkin merkkien, ei tämän merkin ohitse voi kävellä 20_rasti5huomaamatta sitä ja sen muistutusta. Niin voimakkaan sotahistoriallinen henkäys tällä suurella kuutiolla tuntuu olevan. Ei ihmekään, että taidemuseo on numeroinut tämän kohteen ykköseksi. Lisätietoja tästä muistomerkistä voi lukea taidemuseon sivulta Taipaleen taistelun muistomerkki.

 

Kahdeskymmenesensimmäinen rasti: Nuori Minna Canth21_rasti2

Taiteilija: Pauli Koskinen
Sijainti: N 62° 14,425 E 25° 44,768
Osoite: Vapaudenkatu 36 (lähin). Kirkkopuistossa.

Kaikkien tuntema Minna, joten mitähän hänestä edes sanoisi. Muistan kuinka joskus on kritisoitu patsaan sijoittamista Canthin selkä Kaupunginkirkkoa kohden ja kasvot teatteria päin. Nähtiin muistaakseni jollain tapaa elämän ohjenuoran vaihtumisena uskonnosta teatteriin.Mielenkiinnon vuoksi kävin myöhemmin ottamassa Minna Canthin patsaasta kuvan 21_rasti4myös takaa päin, jotta kaikki voisivat nähdä kuinka säädyttömästi hän kääntää selkänsä kirkolle.

Lisätietoja tästä patsaasta saa taidemuseon sivulta Nuori Minna Canth.

 

 

 

 

 

Kahdeskymmenestoinen rasti: Kalevalaisen naisen muistomerkki22_rasti1

Taitelija: Essi Renvall
Sijainti: N 62° 14,403 E 25° 44,641
Osoite: Gummeruksenkatu 4a (lähin). Kirkkopuiston länsipääty.

Kesäisin tämä patsas on melko hyvin pensaiden peitossa, mutta kyllä sen silti löytää jos osaa etsiä oikeasta paikasta. Saatat ehkä kysyä mielessäsi kuka tai mikä on kalevalainen nainen, jonka muistolle tämä patsas on omistettu. Nähdäkseni kysymys on enemmänkin Kalevalan naiskeskeisemmästä tulkintatavasta kuin vain yksittäisestä naisesta. Lisätietoja tästä teoksesta löytyy taidemuseon sivulta Kalevalaisen naisen muistomerkki.

Kahdeskymmeneskolmas rasti: Veteraanimuistomerkki23_rasti2

Taiteilija: Erkki Kantonen
Sijainti: N 62° 14,433 E 25° 44,658
Osoite: Kauppakatu 19. Kirkkopuistossa.

Tämäkin muistomerkki jää helposti ohikulkijalta huomaamatta, koska se on niin tehokkaasti naamioitunut kuusten ympäröimäni. Itse olen usein Kirkkopuistossa kävellessäni 23_rasti1luullut, että kyse on vain modernista taideteoksesta, kun olen kirkon puolelta sitä katsonut. Kauppakadun puolelta mennessäni en ole tähän sen paremmin mitään huomiota kiinnittänyt.

Lisätietoja tästä teoksesta löytyy taidemuseon sivulta Veteraanimuistomerkki.

 

23_extra1Läheltä Veteraanimuistomerkkiä löytyy myös tällainen pieni pystypaasi, jonka vieressä oleva tammi on omistettu merkinnän mukaan veteraaniyhteistyölle.

 

 

 

 

Kahdeskymmenesneljäs rasti: Neito / Kevät / Ikävä24_rasti1

Taitelija: Oskari Raja-Aho
Sijainti: N 62° 14,445 E 25° 44,647
Osoite: Kauppakatu 16a (lähin). Kirkkopuistossa.

Mitähän tästä sanoisi. Klassinen alastonpatsas Kirkkopuistossa : )

No joka tapauksessa voitte lukua lisätietoja patsaasta taidemuseon sivulta Neito / Kevät / Ikävä.

Kahdeskymmenesviides rasti: Yö25_rasti1

Taitelija: Kain Tapper
Sijainti: N 62° 14,470 E 25° 44,692
Osoite: Kilpisenkatu 10 (lähin). Kirkkopuistossa.

Kirkkaan aurinkoisena päivänä tämä massiivinen kivikasa näyttää vaikuttavalta, yhdeltä suurelta mustalta järkäleeltä. Tulee mieleen Stanley Kubrickin Avaruusseikkailu 2001:n musta monoliitti. Lisää tästä Tapperin Yöstä voitte lukea taidemuseon sivulta .

Yksi vastaus artikkeliiin “Teemakävelyllä Jyväskylässä I, osa 3: Kaupungin puistoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s