Milloin kalmon näyttäminen on tarpeen?

Joitakin vuosia sitten kirjoitin ruumiiden esittämisestä mediassa ja esittämisistä seuranneista kohuista (linkit tämän jutun lopussa). Jälleen kerran aihe on ajankohtainen. Tällä kertaa Hyvinkään ampumatapauksen kohdalla. En kuitenkaan odota aiheesta kovin merkittävää keskustelua tällä kertaa – en oikein tiedä miksen, mutta jotenkin sellainen tuntu leijailee ilmassa.

Sanomalehti Keskisuomalainen julkaisi nettisivuillaan STT:n uutisen ampumatapauksesta ja kirjoitettuun uutisjuttuun oli lisätty kuolinpaikalta otettu kuva, jossa peitteen alla makaa kalmo. Peite ei jätä juurikaan tulkinnan varaa peitetystä kohteesta, vaikkakin hienotunteisuudella peitetyn kalmon henkilöllisyyttä ei ole mahdollista kuvasta päätellä. Tapahtuman itsensä raakuudesta ja julkisuudesta huolimatta on julkaistussa kuvassa pyritty huomioimaan niin omaiset kuin herkemmät lukijatkin. Lue STT:n juttu Keskisuomalaisesta ja katso kuva.

STT:n jutun kuva ei ole itsessään paha, mutta onko kuva kuolleesta tässä tarpeellinen? Mitä lisäarvoa se tässä tapauksessa tuo juttuun? Siis sellaista lisäarvoa, jota ei ammattitoimittaja voisi kirjoittaa jutun sisälle.  Oman tulkintani mukaan kuva ei kerro mitään oleellista uutta tietoa tapahtumasta (vrt. kuva ruumiin nostamisesta Länsisatamassa).

Milloin sitten kalmoja pitäisi tai saisi näyttää uutiskuvissa? – Yksikäsitteinen vastaus on, että silloin kun kuva tuo jotain uutta asiaan. Esimerkiksi jos ruumiin sijainti on itsessään merkittävä miljöö (tavallinen katu sitä tuskin koskaan on) ja tällöinkin pitäisi miettiä kohdistaako kuvan itse ruumiiseen vai rikoksen tapahtumamiljööseen.

Olen muutenkin hieman vastaan kuvien käyttöä uutisoinnissa. Kuvia käytetään ihan liikaa tekstin laadun kustannuksella. Ei sillä, etteikö uutistekstienkin roskasisältöä pitäisi myös raskaalla kädellä poistaa.

Aiemmat kirjoitukseni kalmojen näkymisestä mediassa:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s