Prisma: Älykkäät kasvit

Unettoman yön viihdykkeeksi löysin Areenasta Prisma-dokkarin nimeltä Älykkäät kasvit (nähtävissä 20.5.2013 saakka). Mielenkiintoinen esittely kasvien erilaisista puolustautumis-, kilpailu- ja ravinnonhankkimistavoista sekä mahdollisesta kasvien välisestä altruismista. Nimensä mukaisesti kasvien toimintoja käsiteltin dokkarissa älykkyyden näkökannalta ja osoituksena siitä sekä itsensä tiedostavina.

Mitä vaaditaan älykkyyteen? Mitä vaaditaan itsetietoisuuteen? Mitkä ovat sosiaalisen vuorovaikutuksen vähimmäisvaatimukset? Miten suhtautumisemme kasveihin muuttuu tai pitääkö sen muuttua, jos niitä aletaan yleisesti pitää älykkäinä ja itsetiedostavina?

Minusta älykkyyteen ja itsetietoisuudeen liittyvät oleellisesti aivot, joissa havainnot käsitellään ja loogiset päätelmät tehdään. Kasveilla ei ole aivoja, mutta voiko älykkyys biologisessa mielessä sijaita hajautuneena kasvin osiin, joissa toteutetaan yksinkertaisia loogisia prosesseja reaktioina ympäristön muutoksiin; lajitoverien viestintään, tuholaisiin ja kasvuolosuhteisiin.

Hmm. Jos kasvit ovat älykkäitä ja itsetiedostavia, niin meidän on kai pakko muuttaa jossain määrin suhtautumistamme niihin. Tähän asti olemme pitäneet kasveja passiivisina toimijoina, jotka joko selviävät tai eivät selviä. Tuleeko meidän asettaa kasvit jollain tapaa järjestykseen tietoisuuden tason ja älykkyyden mukaan? Osa kasvissyöjistä perustelee valitsemaansa elämäntapaa sanomalla, etteivät halua syödä tiedostavia eläimiä. Voivatko kasvissyöjät syödä tiedostavia kasveja, jotka mahdollisesti ovat joutuneet kärsimään kasvatuksensa tai kuljetuksensa aikana? Tyhmät kasvit – mitä ne sitten ovatkaan – ovat varmaan tulevaisuudessakin sallittujen raaka-aineiden listalla.

Onko vegetatiivisen tilan nimitys sittenkään kuvaava?

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Prisma: Älykkäät kasvit

  1. ”Voivatko kasvissyöjät syödä tiedostavia kasveja, jotka mahdollisesti ovat joutuneet kärsimään kasvatuksensa tai kuljetuksensa aikana? ”

    Oli jo teosofien omana aikanaan tiedostama problematiikka – Pekka Ervast sanoi kasveille `nuoremmille veljille´ aiheutuvan valtavia kärsimyksiä siitä että ihmiset safkaavat ne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s