Kulttuuriperjantai 17.5.2013

Päivä alkoi laukkuostoksilla, joiden tuloksista postaan joskus erikseen, mutta sitten uuden laukun kanssa pääsikin museokierrokselle.

Ensimmäisenä vierailin Suomen käsityön museossa katsomassa sekä Kraftfull että pyöränäyttelyt. Uudistetussa perusnäyttelyssäkin tuli vierailtua. Kraftfullista jäi oikeastaan mieleen vain Berit Braggen kuparilangasta valmistamat korut sekä Siv ja Simon Linneyn vati. Nojoo, olivat ne jonkun tekemät rautaiset kulhotkin ihan kivoja.

Käsityön museo on hieman yllättävä paikka polkupyöränäyttelylle, mutta kyllähän nekin ovat etenkin ennen olleet käsityötä. Historia osuus oli varsin mielenkiintoinen ja modernit harrastaja viritykset olivat hmm jossain määrin outoja – polkupyörämatkailuvaunu, näin esimerkiksi.

Jos Käsityön museon vieraskirjaa on uskominen, niin vierailijoita ei ole kovin montaa ollut viime päivinä. Ihan liian vähän oikeastaan. Tosin voihan olla, että normaalit museokävijät ovat käyneet nuo näyttelyt jo aiemmin katsomassa.

Toinen kohteeni oli Jyväskylän kaupungin taidemuseo Holvi, jossa oli aivan kammottava meteli lapsiryhmän vuoksi. On ihan hyvä, että lapsia käytetään museoissa, mutta ehkä niille voisi opettaa myös tapoja : )

Holvin alakerrassa oli Harri Heinosen ja Mikko Auerniityn Football Landscapes – Jalkapallon maisemia –näyttely, jonka valokuvien yhteinen teema jäi minulle hieman avoimeksi. Monta mielenkiintoista ja katselemisen arvoista kuvaa ympäri maailmaa. Harri Heinosen kuvista mieleen jäivät erityisesti Manchesterista vuonna 2010 otettu kuva vahvoine väreineen ja muotoineen. Mikko Auerniityn kuvista suosikiksi nousi vuoden 2008 näkymä Yyterissä.

Uusi kubismi näyttely piti sisällään todella vaikuttavan ja kiehtovan kokemuksen – paras taidekokemus vuosiin. Sami Lukkarisen neliöistä koostuvat öljyvärimaalaukset ovat todella mahtavia. Läheltä katsoen maalaukset näyttävät vain vierekkäin asetelluilta värillisiltä neliöiltä, mutta kauempaa silmälasitta katsoessa maalausten henkilökuvat tulevat todella upeasti esiin.

Mikko Ijäksen osuus Uusi kubismi –näyttelystä ei ollut kovin vaikuttava. Hänen osuutensa herättää lähinnä kysymyksiä iPhonen taiteellisuudesta. Taiteilija toki tekee taiteensa niillä työkaluilla, mitkä parhaaksi kokee, mutta onko kehyksiin laitettu iPhone silti sopiva taidemuseon seinälle huolimatta taiteesta ruudulla.

Päiväni kolmas ja viimeinen kohde oli minulle täysin uusi paikka tai noh, uudessa paikassa ainakin. Kohde oli siis veturitalleilla sijaitseva Galleria Ratamo. Ratamossa Petri Nuutisen näyttely on upea ja vaikuttava. Epämääräisen muotoiset valokuvat ovat katsottavissa kahdesta eri näkövinkkelistä: läheltä ja kaukaa. Läheltä katsottaessa korostuu itse kuvien sisältö, mutta etäältä katsottuna kuvien muoto yhdistyy vahvasti sisältöön.

IMG_0139
Tämän viime vuotista Graphica Creativa -näyttelyä mainostaneen polkupyörän bongasin Galleria Ratamon takaovelta.

Tähän päivään piti sisältyä pari muutakin kohdetta, mutta nämä kolme ottivat jo sen verta voimille ja saivat minun aivoni käymään kierroksilla. Museokierroksen jälkeen oli kiva rentoutua juttelemalla A:n kanssa puhelimessa, vaikka tuuli vaikuttikin ikävästi kuuluvuuteen molemmilla puolilla.

Edit 19.5.2013: Lisätty pari linkkiä ja kuva.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Kulttuuriperjantai 17.5.2013

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s