Kun yö tuli keskelle päivää

Yläkaupungin Yö ei tänäkään vuonna pettänyt odotuksiani, vaan osottautui tälläkin kertaa kiehtovaksi ja miellyttäväksi kokemukseksi. Totutusta tavasta poiketen kiersin tällä kertaa muutamia museota myö itse Yön päivänä, vaikka omatoiminen kulttuuriperjantai liittyikin tälläkin kertaa yöhöni.

Tuomen ja vaahteran kukkia Seminaarinmäellä Yläkaupunginyössä.
Niinkuin joskus aiemmassa postauksessani vähän epäilinkin, eivät Seminaarinmäen tuomet kerinneet kukoistukseensa ajoissa. Vaahteran kukka vaatimattomuudessaan näyttää upealta. Kenties vuorottelua?

Alunperin ajattelin ottaa järkkärini mukaan, mutta sitten alkoikin laiskottaa ja nappasin vain tuon pokkarini – jota en osaa vielä kunnolla käyttää – taskuuni. Muutenkin keskityin lähinnä katselemaan ja kuuntelemaan, enkä niinkään kuvaamaan. Niille, jotka eivät vielä tiedä, niin en tykkää kuvata ihmisiä, joten siksi niitä ei näissä kuvissa taida näkyä. On muuten hämmentävää, kun museoissa on valokuvauskiellossta huolimatta QR-koodeja ja ajoittain muistutetaan että salaman käyttö on kielletty.

Päiväni alkoi rauhallisella kävelyllä Seminaarinmäellä katselemassa sekä edelleen jatkuvia peruskorjaustöitä että festivaalien käynnistymistä.Onhan se ihan hyvä, että kiinteistöistä pidetään huolta ja niitä ajanmukaistetaan, mutta tällaisina festivaalipäivinä ne remontit ovat vähän ikäviä, etenkin festivaalialueella – onneksi sentään työt eivät olleet käynnissä Yön aikana.

Työmaa-aita Jyväskylän yliopiston hallintorakennuksen luona.
Työmaa-aidoissa esitellään Jyväskylän yliopiston 150-vuotista historiaa ja Seminaarinmäen rakennuksia.
IMG_0164
Uno Cygnaeus, Isa Asp ja Wolmar Schildt tarkkailivat Seminarium-rakennuksen ikkunasta opastettua kierrostamme.

Ensimmäisenä ohjelmassa oli opastettu kävelykierros Seminaarinmäen Pajalta Toivolan pihan Pajalle. Meitä osanottajia tälle päivän toiselle kierrokselle oli vain kaksi ja meistäkin toinen osallistui tälle kierrokselle etsittyään ensimmäisen kierroksen alkupistettä väärästä paikkaa. Opastetut kierrokset pienillä joukoilla ovat kivoja. Moni asia kampuksen alueelta oli minulle entuudestaan tuttua, mutta seminaarin alkuperäinen sijainti kaupungin puolella oli minulle uutta tietoa. Niin ja tietenkin kaikki Toivolan pihaan liittyvät jutut olivat uusia.

IMG_0195
Kuparisepän talo (1842) Toivolan käsityöläispihalla. Hmm olikohan täällä tuollaisia katuvalotolppia 1800-luvun loppuolella? 

Opastus siis päättyi Toivolan pihalle, jonka reunalla sijaitseviin Kuparisepän ja Puusepän taloihin kävin myöhemmin iltapäivän aikana tutustumassa. Kuparisepän talo on sisustettu puitteiltaan todella upeaksi 1800-luvun loppupuolen kodiksi. Puusepän talo on sisustukseltaan selvästi pelkistetympi ja muutenkin vaatimattomampi rakennuksena koostuen verstashuoneesta ja keittiöstä.  Molemmat talot ovat ehdottomasti vierailemisen arvoisia enkä itse edes osannut odottaa löytäväni Jyväskylästä mitään Kuparisepän talon tapaista museokohdetta.

Kulttuuriperjantaista tähän päivään jääneistä näyttelykäynneistä ensimmäinen kohdistui Keski-Suomen Luontomuseoon, jossa perusnäyttelyn (jonka jätin välistä) lisäksi esiteltiin museon kokoelmiin kuuluvia erikoisempia otuksia. Pieni otos ilmeisesti varsin laaja-alaisesta kokoelmasta. On vähän sääli, että museo ei pidä esillä normaalisti kuin maakunnan luontoa esittelevää kokoelmaa. Raha varmaan esteenä tässä, niinkuin monessa muussakin vastaavassa tapauksessa. Kun kerta Harjun laelle oli jo noustu, niin pitihän sitä tietenkin käydä myös tornissa katselemassa kaupunkia. Ikkunat sen verta suttuisia, etten edes yrittänyt ottaa tällä kertaa kuvia.

Keski-Suomen museossa oli upea näyttely Jukka Nousiaisen Tourujoki-aiheisia maalauksia. Hyvin tarkkoja maalauksia ja joissain ehkä vähän häiritsevyyteen asti. Näyttely on hyvin kiehtova ja vaikuttava, koska Tourujoki on yksi ehdottomista suosikeistani Jyväskylässä. Tourujoen uoman varrelle mahtuu jollain tapaa kaikki mikä Jyväskylästä on tehnyt Jyväskylän.

Siinä missä Tourujoki-näyttely oli vaikuttava ja positiivinen kokoelma, oli saman museon ylimmän kerroksen taidehallin näyttely aika mitään sanomaton ja ehkä jopa turhauttavakin kokemus. Taidehallissa esiteltiin sekalainen otos maalauksia ja veistoksia Keski-Suomen museon kokoelmista sekä eri tahojen kokoelmista koostettu mitalinäyttely. Sekalaisuus oli oikeastaan se ainoa selkeä nimittäjä. Pidän enemmän järjestetymmistä näyttelyistä.

IMG_0201
Salaattibaarin mainos asfaltissa jossain päin Yläkaupunkia.

Samaan aikaan Yläkaupaungin Yön kanssa järjestettiin myöskin Ravintolapäivä ja Keski-Suomen IV kalamarkkinat, mutta en tutustunut kummankaan antiin, paitsi ohimennessä toteamalla kalakaupan olevan kiinni ja että Cygnaeuksen puistossa oli joku ravintolapäiväkoju(?) pystyssä. Hain kahvini tylsästä C-rakennuksen kahvilasta ja Vakiopaineesta.

Kuudelta illalla päädyin joidenkin sattumien ja laiskuuden kautta juhlasaliin seuraamaan Siltasinfonian konserttia, vaikka alunperin olikin tarkoitus olla seuraamassa Aurelia 13 Berlin Stories -muotinäytöstä. Kuudesta eteenpäin sitä tulikin sitten istuttua aina jonnekin puoli yhteentoista saakka. Siltasinfonian jälkeen olivat vuorossa ne jokavuotiset tanssikoulujen näytökset: ensin Seitsemän Hunnun Tanssi ry., jonka jälkeen olivat Jyväskylän Tanssiopiston ja Cooma Dance Academyn näytökset. En tiedä olenko yliherkkä äänille nykyään, mutta suurimman osan aikaa olisin kyllä nauttinut korvatulpista, jos minulla olisi ollut mukana (pitää muistaa ensi vuonna!). Vähän pienempikin äänimäärä olisi varmasti riittänyt. Cooman osuus miellytti ehdottomasti silmää eniten. En osaa sanoa miksi näin on – en ymmärrä tanssista tarpeaksi pystyäkseni sitä analysoimaan – mutta olen kuitenkin aika varma kannastani.

Taideteos pakkausmuovista.
Tällainen pakkausmuovista tehty taideos löytyi Villa Ranan Paulaharju-salin sisäänkäynnin edustalta.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s