Muinaismatkalla Paikkatietoikkunassa

Paikkatietoikkuna on mielenkiintoinen, muutamia vuosia vanha, palvelu jossa julkaistaan maastoon ja kulttuuriympäristöön liittyvää dataa karttoina ja pohjakartan päälle aseltuina objekteina. Tämä palvelu on todella koukuttava, vaikka ei välttämättä käyttäjälleen mitään konkreettista hyötyä tuokaan. Sivistyksen ei tarvitse aina olla konkreettisesti hyödyllistä. Eihän?

Olin jo kerinnyt unohtamaan Paikkatietoikkunan olemassaolon, mutta eilen törmäsi Jyrki Kasvin blogimerkintään Iltakävelyt uusiksi (31.5.2013), jossa hän kertoi löytäneensä kyseisen palvelun kautta uusia mielenkiintoisia muinaiskohteita ja samalla myös pohtii miksei niistä kerrota ihmisille paremmin. Kenties niistä ei kerrota, jotta kohteet eivät tuhoutuisi kansainvaelluksen aiheuttaman eroosion ja roskaamisen seurauksena.

Tutkailin Keski-Suomen ja Pirkanmaan muinaiskohteita tänään ja voin vain todeta, että niitä on yllättävän paljon. Tiesin kyllä monesta ja että niitä on varmaan paljon enemmän, mutta määrä oli melkoinen yllätys. Koska Paikkatietoikkunan muinaismuistokarttalehtiä ei edes rekisteröitynyt käyttäjä saa julkaista nettisivullaan (pohjakartan saisi), niin joudun laittamaan tylsän tekstilinkin. Karttaa siirtelemällä pääset toki mihin päin Suomea tahansa.  Muinaismuistokohteita Keuruun ja Petäjäveden eteläpuolisilla alueilla.

Kuinkahan monen tuollaisen vähemmän tunnetun historiallisen kohteen lähellä on geokätkö? Geokätkön sijottaminen tuollaiselle alueelle vaatii toki vastuullisuutta sekä kätkijältä että kätköilijöiltä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s